Vorstschade in suikerbieten lijkt beperkt

De nachtvorst van afgelopen weekend heeft volgens Cosun Beet Company slechts beperkt schade aangericht in jonge bietenplanten. Vooral percelen waar de suikerbieten net boven staan, zijn gevoelig voor vorstschade.

Vorstschade+in+suikerbieten+lijkt+beperkt
© Han Reindsen

Dat de schade meevalt na de koude nacht van zaterdag op zondag, met lokaal bijna 10 graden onder nul op 10 centimeter hoogte, heeft alles te maken met de behoorlijke neerslag voorafgaand aan de vorst.


De agrarische dienst van Cosun Beet Company meldt dat de kans op vorstschade groter is op percelen met een droog, los zaaibed dan op percelen met een vochtig en aangedrukt zaaibed. Vorstschade in jonge bietenplantjes is te herkennen aan zwartverkleuring van de bladeren en insnoering van de stengel.


Overzaai wellicht op enkele percelen

Verspreid over Nederland zijn in Zeeland en Noord-Brabant op de meeste percelen slechts een beperkt aantal plantjes kapot gevroren. In andere teeltregio's is op enkele percelen waarschijnlijk wel overzaai nodig, weet Cosun Beet Company. Voor de beslissing om wel of niet over te zaaien, kunnen telers gebruik maken van de overzaaiapplicatie van IRS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer