Trekkers geveild vanwege overheidsbeleid

Een onzekere toekomst, problemen met het verkrijgen van personeel en een loonbedrijf runnen dat naast een Natura 2000-gebied ligt. Voor eigenaar Arjan de Jong van loonbedrijf JW de Jong in het Utrechtse Vinkeveen was dat reden om te stoppen. Alle trekkers en andere machines die hij door de jaren heen verzamelde, laat hij veilen.

'Kijk, deze Scania-vrachtauto staat een paar dagen na de opening van de veiling al op een kleine tienduizend euro. Dat hadden we niet verwacht', meldt Stef Hooijman, register-taxateur bij Troostwijk Auctions terwijl hij langs de machines loopt. In totaal veilt het veilinghuis 228 machines en onderdelen van de ondernemer.

Het veilinghuis richt zich voornamelijk op bedrijfsmaterieel en machines. Hooijman ontfermt zich over alle agrarische taxaties. Hij merkt vooral de laatste tijd dat er een 'forse toename' is in het aantal bedrijven dat zich bij hem meldt. 'Zeker een tiental bedrijven dit jaar. Dat is echt een fors aantal. Dan heb ik het wel echt over dit type bedrijf en niet over andere agrarische veilingen,' geeft hij aan.

'Het is ontzettend ingrijpend om de keuze te maken om te stoppen', weet Hooijman. 'Dat zie ik ook wel bij Arjan. Dit is gewoon ontzettend jammer. Ik ben zelf ook boer van oorsprong. Ik heb ook gemolken en geploegd. In Nederland is er al langer geen plaats voor dit soort type bedrijven en landbouw.'

80 procent naar buitenland

Zoals bij elke andere veiling is er nog niks te zeggen over de opbrengst. 'De veiling is nog volop gaande. Het kan echt nog alle kanten op,' weet Hooijman. Hij geeft wel één tip aan geïnteresseerden: 'Zorg dat je er de avond van de sluiting bij bent. Dan gebeurt het pas.'

De veiling sluit op maandag 12 december om 19 uur. Tot die tijd kan iedereen die geïnteresseerd is om trekkers of machines te kopen, zich melden bij de veiling door te bieden. De kijkdag vond afgelopen zaterdag al plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer