Miljoenen kleine boerderijen verdwijnen uit EU

Het aantal agrarische bedrijven in de Europese Unie is de afgelopen twintig jaar met een derde gekrompen, van vijftien naar tien miljoen boerderijen. En de komende twintig jaar zou dat wel eens verder kunnen afnemen tot zo’n vier miljoen.

Miljoenen+kleine+boerderijen+verdwijnen+uit+EU
© Freelancer

Vooral kleine boerderijen van nog geen 5 hectare in Midden- en Oost-Europa zullen verdwijnen. Dat blijkt uit een rapport van een denktank van het Europees Parlement. Zo'n 85 procent van de 3,6 miljoen boerderijen in Roemenië telt minder dan 5 hectare.
De agrarische productie in de EU-landen zal worden geconcentreerd op minder en grotere bedrijven. De algemene trend is consolidatie en intensivering en het verlies van familie- en erfgoedboerderijen, constateren onderzoekers.

Alleen gerichte en verhoogde financiering voor achtergestelde gebieden, kleine landbouwbedrijven en jonge landbouwers kan de achteruitgang van kleine landbouwbedrijven stoppen, stellen de auteurs.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer