Grote Groningse orchideeënkweker stopt ermee

Vanwege de extreem hoge gasprijzen stopt kwekerij Aardse in het Groningse Zuidbroek vanaf volgend voorjaar met de teelt van orchideeën. In een reactie bij RTV Noord zegt commercieel-directeur Wouter Konijn dat de hogere gasprijzen het bedrijf enkele miljoenen euro's per jaar kosten. 'Dat is niet meer op te brengen.'

Grote+Groningse+orchidee%C3%ABnkweker+stopt+ermee
© Nieuwe Oogst

Kwekerij Aardse heeft een teeltoppervlak van 12 hectare onder glas verdeeld over drie locaties. Op jaarbasis kweekt het Groningse bedrijf 6,5 miljoen orchideeën.

Kwekerij Aardse gebruikt voor het verwarmen van de kassen vijf warmtekrachtkoppelingsinstallaties met een gemiddeld jaarverbruik van in totaal zo'n 12 miljoen kuub gas. Tot het eind van dit jaar is het gasverbruik afgedekt met langlopende contracten. Een deel van die contracten lopen nog enige tijd door, maar vanaf eind maart is het bedrijf overgeleverd aan de dan geldende energietarieven.


Konijn vertelt aan RTV Noord dat kwekerij Aardse eigenaar blijft van de kassen. Over de bestemming is nog geen duidelijkheid. Misschien is iets mogelijk met koude teelten, suggereert de commercieel-directeur. Door het besluit van de Groningse kweker verliezen vijftig vaste medewerkers hun baan en dat geldt ook voor zo'n honderd uitzendkrachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer