Gestopte topmelker Wilco Dogger tevreden over verkoop fokvee

Topmelker Wilco Dogger (45) uit het Overijsselse Beerzerveld verkocht vrijdag 25 november zijn fokvee via een veiling. Gemiddeld werd er bijna 3.000 euro per dier betaald. Zijn stal is inmiddels leeg. 'En dat voelt apart', zegt de veehouder.

Gestopte+topmelker+Wilco+Dogger+tevreden+over+verkoop+fokvee
© Johan Wissink

De veiling vond plaats op het melkveebedrijf van familie Dogger en trok zo'n zevenhonderd bezoekers. In totaal werden er 125 dieren geveild, zowel kalveren als koeien. Ze brachten gemiddeld 2.975 euro op. Dogger stopt met zijn bedrijf, omdat het in een Natura 2000-gebied ligt en hij geen concrete bedrijfsopvolger heeft.

‘De mogelijkheden om hier te boeren werden steeds minder. De provincie heeft onze oude bedrijfsgebouwen en alle rechten opgekocht. De mooiste stal hou ik zelf en op de 30 hectare overgebleven grond ga ik akkerbouwen, als hobby’, geeft hij aan.


Perfect op de uiers

Dogger kijkt tevreden terug op de fokveeveiling. 'De koeien stonden er goed voor, ze waren perfect op de uiers. Ik kreeg er goede reacties op. Al gaf het me wel een raar gevoel om mijn eigen koeien zo op het podium te zien.' Bert Meijering van BM Livestock begeleidde de veiling. 'Het is boven verwachting goed verlopen', zegt hij. 'De sfeer was goed en gezellig. Het was een sociaal gebeuren.'


De tekst gaat door onder de video

De melkveehouder had de hoogst productieve veestapel van Nederland. Afgelopen jaar stond hij met zijn koppel zelfs op nummer 1 in de CRV-lijst van topmelkers met een gemiddelde jaarproductie van 15.300 kilo melk per koe. Die had 3,92 procent vet en 3,58 procent eiwit.


Tarnish Bright

De veelbesproken witte dochter van Tarnish Bright, die als vaars in driehonderd dagen maar liefst 18.000 liter gaf, werd op de veiling verkocht voor 5.700 euro. Het dier ging naar een melkveehouder in het Gelderse Eibergen die ook een eenjarige dochter van de koe overnam. De kalveren en koeien van Dogger zijn uiteindelijk gekocht door 65 verschillende veehouders. Meijering: 'Er is één boer die twaalf dieren tegelijk kocht.'

Het was een moeilijke beslissing voor Dogger om te stoppen met het bedrijf, graag had hij nog wel vijf of tien jaar willen doorgaan, maar nu kwam de kans voorbij en maakt hij ruimte voor andere boeren. De dag na de veiling zijn alle dieren naar hun nieuwe eigenaren gebracht.


Stil in de stal

Dat was wennen voor de veehouder. 'Het was compleet stil in de stal. Geen geluid van loeiende koeien, geen gesis van de melkrobot en geen lawaai van het voerhek. Die rust is echt heel apart.' Dogger is dan ook blij met de vele appjes en berichten van de nieuwe eigenaren van zijn vee. 'Ik kreeg mooie foto's van dieren die gearriveerd waren op hun nieuwe adres. Ook ontving ik veel duimpjes, ontzettend leuk is dat.'

De komende tijd is de veehouder druk met opruimen. 'We vervelen ons zeker niet. Op vakantie gaan we pas in februari.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer