Burgers uiten kritiek op bollenteelt rond Coevorden

Burgers hebben bij gemeente Coevorden hun zorgen uitgesproken over de bollenteelt in die gemeente. Een oproep om het areaal te beperken, is door zo'n 180 mensen ondertekend.

Burgers+uiten+kritiek+op+bollenteelt+rond+Coevorden
© Wikimedia

Volgens de petitie zou het areaal bollen in de gemeente sterk toenemen. Dat wordt echter niet met cijfers onderbouwd. Verder zou beter moeten worden gekeken naar de effecten voor de omgeving. Volgens de opsteller van de brief, Gijsbert Six uit Benneveld, worden er in de bollen veel meer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dan in andere teelten. 'Omwonenden lopen risico en maken zich hierover grote zorgen.'

Six herhaalde zijn oproep dinsdagavond nog eens in de raadsvergadering. Hij haalde aan veel reacties te hebben gekregen. Wethouder Jeroen Huizing bestreed onderdelen die in de petitie naar voren werden gebracht. Zo is het areaal bollenteelt in gemeente Coevorden volgens hem al jaren stabiel.


Convenant

Een convenant dat in 2016 tussen telers en gemeente werd ondertekend, regelt onder meer de communicatie met de omgeving. Volgens Six wordt het convenant echter onvoldoende nageleefd. Huizing stelt dat inmiddels wordt gewerkt aan een geactualiseerde versie daarvan. Hij verwacht dat de nieuwe versie van het bollenconvenant in het eerste kwartaal van komend jaar kan worden ondertekend.

Renco Bussemaker, een van de vier telers die rond Coevorden hun bollenvelden hebben liggen, zegt de kritiek onterecht te vinden. 'Het convenant werkt juist goed. We houden ons netjes aan de wettelijke regels en respecteren de omgeving. Dat vind ik ook de normaalste zaak van de wereld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer