Prachtig najaar bespoedigt planten van bollen

Dit najaar kenmerkt zich door prachtige weersomstandigheden. Dat uit zich ook in de plantvoortgang van bloembollen. Het is een drukte van belang op het land en het sentiment onder telers is goed.

Prachtig+najaar+bespoedigt+planten+van+bollen
© Koos van der Spek

Zowel de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) als handelsbond Royal Anthos ontvangt positieve signalen over de plantvoortgang. De tulpenbollen op kleigrond zitten bijna allemaal in de grond. Telers willen immers de reguliere nattigheid in november en december voor zijn. Op zandgronden speelt dit minder. Daar wordt waarschijnlijk nog tot begin december geplant.

Het betekent dat telers goed op schema lopen, zegt KAVB-voorzitter Jaap Bond. Het enige puntje van kritiek is dat de grondtemperatuur iets aan de hoge kant is. 'Om ziektes te voorkomen, is het beter als de grondtemperatuur beneden de 12 graden is', licht regiocoördinator Josina Rustenburg van de KAVB in het noordelijk zandgebied en West-Friesland toe. Voorzitter Henk Westerhof van Royal Anthos onderschrijft dit. 'Al drukt dit de stemming niet.'


Geen grote daling in areaal

De hoge energie- en bewaarkosten lijken vooralsnog geen reden om minder bollen te planten, melden de verschillende partijen. 'De vraag naar product blijft op peil', is de verwachting van Bond. Dat blijkt ook uit het feit dat de meeste bollen afgelopen zomer weer zijn verkocht. Daardoor is er geen dwingende reden om minder te planten. Ook Westerhof verwacht geen grote fluctuaties in het areaal. 'Misschien dat er een verschil van 1 of 2 procent met vorig jaar is, maar veel meer dan dat verwacht ik niet.'


Wel ziet Westerhof dat vooral handelsbedrijven afwachtend zijn. 'Zij zien naast stijgende energieprijzen hoge kosten voor containers, verpakkingen en arbeid. De supermarkten willen deze prijs niet doorberekenen aan de consument en dat is logisch. Maar de vraag die nu rijst, is hoe we dit gaan oplossen. Dat zal komend seizoen een grotere rol spelen dan in andere jaren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer