Vrouwen uit bollensector vereeuwigd op verjaardagskalender

Fotografe Marieke Treffers en initiatiefnemer Marjolein van Ruiten hebben vrouwen uit de bloemen- en bloembollensector vereeuwigd op een verjaardagskalender. Het is volgens beiden weer eens een andere manier om de diversiteit van de sector te tonen.

Vrouwen+uit+bollensector+vereeuwigd+op+verjaardagskalender
© Marieke Treffers

Op de portretten dragen de kwekersvrouwen een bloemenkraag gemaakt van bloemen van hun eigen bedrijf. In de verjaardagskalender staan die portretten op volgorde van de maanden dat de desbetreffende bloemensoort in bloei staat. De focus ligt in januari bijvoorbeeld op hyacinten bij Gebr. Hogervorst in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout, in maart op narcissen bij P. Pennings uit diezelfde plaats en in oktober staat Anja Jansze van De Tulperij in Voorhout geposeerd met dahlia's.

Bij februari staat een portret van Joyce Lansbergen van L.G. Flower uit Pijnacker met een kraag van gerbera's. 'Ik vind het erg belangrijk om de waarde van vrouwen in de sierteelt te laten zien en ik wil graag bijdragen als inspirator voor jonge meiden om juist wel het bedrijf in te stappen en je eigen draai eraan te geven', geeft ze aan.


Vrouwen zichtbaar maken

Van Ruiten is opgegroeid op een bloembollenbedrijf in Noordwijkerhout. Haar vader Aad van Ruiten is in het verleden gefotografeerd voor de kalender 'het DNA van de Bollenstreek'. 'Daar komt de inspiratie vandaan', geeft de initiatiefnemer aan. 'Ik vroeg mij af hoe het zou zijn om de vrouwen uit de sector op een nieuwe manier zichtbaar te maken.'

De verjaardagskalender van Treffers en Van Ruiten wordt vrijdag 16 december gelanceerd in Noordwijkerhout. Van 17 december tot en met februari 2023 zullen de portretten van de kwekersvrouwen, als onderdeel van de tentoonstelling 'Tulpen NU', ook te zien zijn in museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer