Hoge energiekosten vragen creativiteit in bollenteelt

Niet alleen in de glastuinbouw sluiten bedrijven tijdelijk of definitief de deuren. Dat gebeurt ook in de bollenteelt. Ondernemers zijn bang kosten te maken die ze niet terug kunnen betalen, blijkt uit een rondgang door de sector.

Hoge+energiekosten+vragen+creativiteit+in+bollenteelt
© Han Reindsen

Broeierijen lijden het sterkst onder de hoge kosten. Een groot probleem, vindt voorzitter Jaap Bond van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). 'Wat mensen niet beseffen, is dat de hele keten hierdoor in gevaar komt. Als telers niet kunnen broeien, valt de cyclus uit elkaar.'

Volgens Bond zijn er al bedrijven die aangeven de boel voorlopig plat te leggen of de temperatuur fors omlaag te brengen.


Rem op verduurzaming

Dat er niet wordt geïnvesteerd, ligt volgens de KAVB-voorzitter niet aan de wil van telers. 'Zij willen wel, maar de overheid trapt keihard op de rem. Er liggen 25 aanvragen voor geothermieprojecten op tafel en ik weet van bedrijven die miljoenen willen investeren in duurzame oplossingen. Het is frustrerend dat dit dreigt stil te vallen, omdat de overheid geen mogelijkheden biedt te versnellen in de energietransitie.'

Bloembollentelers willen wel investeren, maar de overheid trapt keihard op de rem

Jaap Bond, voorzitter Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur

Als voorbeeld noemt Bond een project in het Noord-Hollandse Bovenkarspel, waar Karel Bolbloemen bij betrokken is. 'Dit bedrijf is onderdeel van een buurtwarmteproject. Geothermie en warmte-koudeopslag worden gecombineerd. Daarmee kunnen zeshonderd huizen tot 17 graden worden verwarmd. Er hoeft dan maar 3 tot 4 graden te worden bijverwarmd. Dit is wat het Rijk wil. Ze beseffen niet dat dit soort ontwikkelingen nu ook dreigen stil te vallen.'


Niet zelfvoorzienend

Rob Balk en Johan Koomen hebben beiden een bloembollenbedrijf in het Flevolandse Ens. Hoewel hun daken vol liggen met zonnepanelen, wekken deze nog niet voldoende op om zelfvoorzienend te zijn.

Door te investeren in ledverlichting wil Balk de kosten omlaagbrengen. Ook wordt anders gebruikgemaakt van klimaatcomputer Sercom, wordt gespeeld met de buitenluchtkleppen en wordt warmte van de koeling hergebruikt. 'In het verleden was dit niet nodig. Nu verzacht het de kosten, maar we betalen nog altijd zes keer meer dan vorig jaar.'


Windmolen of accu

Een kleine windmolen op het erf of een accu zijn alternatieven die de teler in de gaten houdt. 'Maar financieel kunnen die investeringen nog niet uit en gemeente Noordoostpolder werkt ook nog niet mee.'

Koomen legt de focus op het verlagen van de gaskosten. De teler stapt binnenkort over op propaangas. 'We streven naar een systeem waarbij we gemakkelijk kunnen overschakelen van de ene op de andere gassoort.'

Ook denkt Koomen na over een behandeling met droogrollen om het droogproces te verkorten en gebruikt hij een deel van de restwarmte uit de leegstaande broeikassen om de bollen te drogen. 'Creatieve oplossingen zijn noodzakelijk, anders zijn we niet lang bollenteler meer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer