Brabants waterschap heft laatste onttrekkingsverbod van het land op

Waterschap De Dommel in de provincie Noord-Brabant heeft maandag de laatste onttrekkingsverboden van Nederland opgeheven. Het verbod op het gebruik van oppervlaktewater gold al sinds medio maart.

Brabants+waterschap+heft+laatste+onttrekkingsverbod+van+het+land+op
© ZLTO

In oktober, gewoonlijk de maand dat alle sproeiverboden verdwijnen, moest De Dommel het verbod voor een deel van het gebied nog verlengen. Dat was na de droge zomer van vorig jaar ook het geval, maar toen duurde de verlenging maar tot begin november.

Dat het sproeiverbod nu tot midden december heeft geduurd, geeft volgens het waterschap aan hoe droog 2022 is geweest. 'Vroege voorjaarsdroogte, een warme en droge zomer en een lange nazomer', aldus De Dommel.


Droogte in Overijssel en Drenthe

Ook waterschap Vechtstromen in een deel van Overijssel en Drenthe kampt nog met droogte. Het neerslagtekort in Twente en rond Hoogeveen staat nog boven of op dat van de 5 procent droogste jaren. De grondwaterstand is nog steeds zorgelijk laag, aldus het waterschap.

Er zijn maatregelen genomen om water lang vast te houden, maar dan moet er op de hoge zandgronden wel eerst neerslag vallen. In het werkgebied van Vechtstromen geldt het hele jaar een beregeningsregeling, waardoor watergebruikers zelf kunnen zien wanneer ze niet meer mogen sproeien. Extra sproeiverboden in het gebied waren al eerder opgeheven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer