Neerslagtekort loopt verder op

De toegenomen aanvoer van de Rijn heeft in de afgelopen week voor enige verlichting gezorgd in de gevolgen van de droogte. Tot het weekend wordt in Nederland geen regen van betekenis verwacht en loopt het neerslagtekort op.

Neerslagtekort+loopt+verder+op
© Twan Wiermans

Verlichting was er even voor de scheepvaart, verzilting en wateraanvoer, meldt de droogtemonitor van dinsdag. In gebieden waar geen water kan worden aangevoerd, nemen de negatieve effecten verder toe door het uitblijven van neerslag. Dit geldt met name voor de natuur. Daarom zijn extra onttrekkingsverboden afgekondigd op onder meer de Veluwe. In de komende twee weken wordt neerslag verwacht in de stroomgebieden van de Rijn en Maas.

De aanvoer van de Rijn is na een piek van rond de 1.050 kubieke meter per seconde afgelopen weekend, nu ongeveer 900 kubieke meter per seconde Tot en met vrijdag blijft de aanvoer min of meer stabiel. Daarna is het onzeker of een stabilisatie of daling plaatsvindt.


De aanvoer van de Maas ligt rond de 25 kubieke meter per seconde en daalt de komende dagen waarschijnlijk licht. De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen, maar zijn voldoende om aan de watervraag te voldoen. De waterbeschikbaarheid in het hoofdwatersysteem is door de toegenomen aanvoer van de Rijn iets verbeterd. De maatregel om het waterpeil op het stuwpand Driel-Amerongen te verhogen, is succesvol. Ondanks dat zijn de effecten van de droogte nog op grote schaal merkbaar.

De grondwaterstanden zijn op veel plaatsen uitzonderlijk laag, met grote effecten voor flora en fauna. In de regionale systemen is nog steeds grootschalig sprake van droogvallende waterlopen en verslechterde waterkwaliteit – denk aan blauwalgen en botulisme – en vissterfte. Eerder genomen maatregelen gericht op wateraanvoer en het vasthouden van water blijven grotendeels van kracht.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer