Ontrekkingsverboden waterschap Drents Overijsselse Delta ingetrokken

Waterschap Drents Overijsselse Delta heft de verboden voor het onttrekken van oppervlaktewater voor de aanvoergebieden Vecht-Twentekanalen en Staphorst-Nieuwleusen op. Dat gebeurt vanaf vrijdag 9 september.

Ontrekkingsverboden+waterschap+Drents+Overijsselse+Delta+ingetrokken
© Twan Wiermans

Dat is mogelijk door voldoende wateraanvoer voor het gebied vanuit de IJssel en het IJsselmeer, de lagere watervraag, lagere temperaturen en minder verdamping. Het opheffen van het verbod betekent dat in beide wateraanvoergebieden weer water uit sloten, weteringen, beken en kanalen mag worden gebruikt voor het beregenen van bijvoorbeeld akkers en weilanden.

Het opheffen van de onttrekkingsverboden en een weersvoorspelling waarin neerslag wordt verwacht, betekent niet dat de droogte voorbij is. Dat is vooral te zien aan de zeer lage grondwaterstanden. Het kan nog maanden duren totdat deze weer op voldoende niveau zitten. Met name neerslag heeft hier grote invloed op.

'Als waterschap kunnen we in de gebieden waar wateraanvoer mogelijk is het herstel van de grondwaterstanden beïnvloeden door de waterpeilen zo hoog als mogelijk is in te stellen', licht Hans Pereboom als portefeuillehouder Droogte toe. 'Dat blijven we doen. We voeren voorlopig volop water aan om de lage grondwaterstanden te ondersteunen weer op normaal niveau te komen.'


Afspraken met peilbeheerder

Wanneer er geen onttrekkingsverbod meer geldt, kunnen boeren die willen beregenen hierover afspraken maken met een peilbeheerder van het waterschap. Dat moet om te voorkomen dat niet iedereen gelijktijdig gaat beregenen, waardoor opnieuw een watertekort kan ontstaan. Pereboom: 'Het is voor zowel de agrariërs als het waterschap van belang dat de wens om te beregenen vroegtijdig wordt gemeld en om welke percelen het gaat.'

Het waterschap stelde de onttrekkingsverboden in op maandag 22 augustus om te lage waterstanden te voorkomen. Daardoor kan schade ontstaan aan oevers en kaden en verslechtert de waterkwaliteit. 'In beide gebieden werd het verbod goed nageleefd', aldus Pereboom. 'Daar zijn we blij mee, want ook mede daardoor kunnen we de verboden nu opheffen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer