Onttrekkingsverbod voor Twentekanalen en waterlopen Staphorst-Nieuwleusen

Vanwege de aanhoudende droogte heeft Waterschap Drents Overijsselse (WDO) Delta met ingang van gistermiddag 17 uur een verbod ingesteld op het onttrekken van oppervlaktewater in de wateraanvoergebieden Twentekanalen en Staphorst-Nieuwleusen.

Onttrekkingsverbod+voor++Twentekanalen+en+waterlopen+Staphorst%2DNieuwleusen
© waterschap WDO Delta

Het waterschap ziet dat de wateraanvoer in deze gebieden afneemt, dat het water snel verdampt en dat het steeds lastiger wordt om overal voldoende water te krijgen. Daarom geldt voor deze gebieden het onttrekkingsverbod.

Voor de gebieden, weergegeven op deze kaart, betekent dat hier geen water uit sloten, weteringen en kanalen mag worden onttrokken voor mais- en grasland (inclusief sportvelden) en akkerbouwgewassen. Oppervlaktewater mag daar alleen nog worden gebruikt als drinkwater voor vee of om bijvoorbeeld een brand te blussen.



Op verschillende locaties in het werkgebied van het waterschap op de grens van Drenthe en Overijssel staat de beschikbaarheid van water onder druk. Bij aanhoudende droogte bereidt WDO Delta waar nodig ook voor deze delen van het werkgebied maatregelen voor. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.


Grenzen bereikt

'Het instellen van dit onttrekkingsverbod geeft aan dat de grenzen van de wateraanvoer helaas zijn bereikt. Door zorgvuldig het beschikbare water in ons gebied te verdelen, proberen we zoveel mogelijk verdere daling van waterpeilen te voorkomen en de meest urgente functies te blijven bedienen', zegt waarnemend dijkgraaf Hans Pereboom.

Pereboom wijst erop dat het waterschap de afgelopen periode de waterpeilen zo lang mogelijk op maximaal heeft gezet. En daar waar het de afgelopen weken kon, nog hoger. 'Maar omdat de droogte aanhoudt, zijn deze aanvullende maatregelen helaas nodig. Daarvoor vragen we de medewerking van alle watergebruikers zoals agrariërs en recreatieondernemers in ons werkgebied.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer