Akkerbouwers ontvangen deze week factuur onderzoeksbijdrage

BO Akkerbouw meldt dat akkerbouwers deze week een factuur voor hun bijdrage over 2022 aan het collectief onderzoek kunnen verwachten. Met de verplichte financiële bijdrage betalen de ondernemers samen programma Onderzoek en Innovatie van de brancheorganisatie.

Akkerbouwers+ontvangen+deze+week+factuur+onderzoeksbijdrage
© Job Hiddink

Meer dan zestienduizend akkerbouwers hebben BO Akkerbouw inmiddels gemachtigd om gebruik te maken van de arealen die zij hebben opgegeven in de Gecombineerde opgave bij RVO. Telers die hier gebruik van maken, ontvangen een korting van maximaal 50 euro op hun onderzoeksbijdrage.

Akkerbouwers die hebben aangegeven hun facturen digitaal te ontvangen, kunnen deze in hun mailbox verwachten. 'Door het vertrouwen van telers kunnen wij de facturering steeds eenvoudiger maken', zegt directeur André Hoogendijk. 'Zowel de machtigingen als de digitale facturen besparen ons en de ondernemers tijd en geld. Dat laten we graag ten goede komen aan het onderzoek.'


Programma Onderzoek en Innovatie

BO Akkerbouw investeert namens alle Nederlandse akkerbouwers in tientallen onderzoeken. Bij de factuur ontvangen zij de folder Kennis voor uw bedrijf over het programma Onderzoek en Innovatie. De folder licht een aantal onderzoeken uit, bijvoorbeeld over bodemplagen, gewasbescherming en verdienmodellen.


Op verzoek van BO Akkerbouw verlengde het ministerie van LNV in 2021 de verbindendverklaring voor het onderzoeksprogramma tot en met 2027. Dat betekent dat alle akkerbouwers in Nederland verplicht zijn om mee te betalen. De financiële bijdrage voor akkerbouwers is gekoppeld aan hun areaal aardappelen, suikerbieten en granen. De tarieven voor 2022 blijven ongewijzigd ten opzichte van 2021.

- 16 euro per hectare voor pootaardappelen;
- 13,50 euro per hectare voor consumptieaardappelen;
- 9 euro per hectare voor zetmeelaardappelen en suikerbieten;
- 4,50 euro per hectare voor tarwe, gerst, haver en rogge.


Niet belast

Andere gewassen worden niet belast. Na aftrek van de kosten voor inning en uitvoering ontstaat een jaarlijks budget voor onderzoek en innovatie van circa 2,5 miljoen euro. Van elke ingelegde euro kan BO Akkerbouw meer dan 4 euro onderzoek laten uitvoeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer