Cichorei, witlof en vlas slechte waardgewassen maiswortelknobbelaaltje

Cichorei, witlofwortelen en vlas zijn zeer slechte waardgewassen voor het maiswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi). Daardoor zijn ze geschikt als voorvrucht voor aardappelen, blijkt uit het onderzoeksprogramma Plan van Aanpak Meloidogyne.

Cichorei%2C+witlof+en+vlas+slechte+waardgewassen+maiswortelknobbelaaltje
© Burt

Voor sommige gewassen zijn er rasverschillen, zoals voor suikerbieten en zaaiuien. Goede waardplanten zijn aardappelen, Italiaans raaigras, Japanse haver en een mengsel van groenbemesters die een waardplant bevat. Gewasrotatie speelt een belangrijke rol bij de beheersing van aaltjes.

Informatie over waardplantstatussen is noodzakelijk voor een zo compleet mogelijk aaltjesschema, zodat telers hier vervolgens in het bouwplan rekening mee kunnen houden. In het beleid wordt steeds meer gestuurd op vanggewassen en andere teeltmaatregelen. Dat onderstreept het belang van waardplantonderzoek.


Resultaten opgenomen in aaltjesschema

De resultaten van het waardplantonderzoek als onderdeel van het onderzoeksprogramma Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax (lijkt op chitwoodi maar vermeerdert niet op mais) zijn opgenomen in het aaltjesschema. De aaltjes kunnen grote problemen veroorzaken in de teelt van (poot)aardappelen.

Het plan van aanpak, dat wordt gefinancierd door Brancheorganisatie Akkerbouw, moet verdere verspreiding en ontwikkeling van de betreffende aaltjes voorkomen. Hiermee blijft de continuïteit van de teelt gewaarborgd.

Onderdeel van deze brede aanpak zijn, naast het waardplantonderzoek, onder meer: onderzoek naar de vestiging en verspreiding van de aaltjes, inundatie als bestrijdingsmethode, bestrijding met 'Controlled Atmosphere Temperature Treatment', onderzoek naar resistente rassen, een bodemkwaliteitsplan en kennisverspreiding via negen video's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer