Nederlandse akkerbouw omarmt eiwittransitie

De Nederlandse akkerbouwsector ziet volop kansen voor de teelt van nieuwe gewassen om te voorzien in de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten van eigen bodem.

Nederlandse+akkerbouw+omarmt+eiwittransitie
© BO Akkerbouw

Nederlandse akkerbouwers kunnen een grote bijdrage leveren aan de eiwittransitie. Dat werd vorige week donderdag duidelijk tijdens het Plant the Future-diner in Den Haag. Op initiatief van BO Akkerbouw spraken vertegenwoordigers van de akkerbouw met beleidsmakers en partijen in de voedselketen over hoe plantaardig 'het nieuwe normaal' kan worden. Het diner maakt deel uit van de campagne 'De Akkerbouw Maakt Het'.

De Nederlandse overheid stuurt aan op een consumptiepatroon met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. De ambitie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het verhogen van het aandeel plantaardig van nu 40 procent naar 50 procent in 2030. Laat producten van de Nederlandse akker de basis vormen van deze eiwittransitie, is de duidelijke boodschap van BO Akkerbouw.


Goed verdienmodel

'Wij zien kansen en willen daar ook op inspelen', zegt BO-voorzitter Dirk de Lugt. 'Akkerbouwers zorgen voor gezond voedsel, duurzaam geteeld met een positief effect op de bodem.' BO Akkerbouw wijst erop dat voor de teelt van bijvoorbeeld veldbonen voor de productie van plantaardige eiwitten een goed verdienmodel voor de betrokken ketenpartijen van belang is. Het is volgens de organisatie aan de overheid om daar de juiste voorwaarden voor te creëren.

Behalve aan nieuwe teelten werkt de akkerbouwketen ook hard om eiwitten te halen uit bestaande teelten zoals suikerbieten en aardappelen. Een voorbeeld daarvan is de productie van eiwitten uit zetmeelaardappelen bij fabrikant Avebe. 'Wij zijn de grootste producent van plantaardig eiwit uit grondstof van Nederlandse bodem. En dat op basis van ons bestaande areaal aardappelen', meldt directeur David Fousert van Avebe. 'Daar ligt een ongelofelijk grote kans.'


Onderdeel van oplossing

Fousert is optimistisch als het om de uitdagingen rondom de eiwittransitie gaat. 'We zien onszelf en daarmee de hele akkerbouwsector als onderdeel van de oplossing. Maar dat vraagt wel om support vanuit de overheid.' Beperkende wetgeving moet volgens directeur Hans Meeuwis van Cosun plaatsmaken voor kaders die innovatief ondernemerschap stimuleren.

'Met onze nieuwe strategie zetten we als Cosun ook in op de plantbased eiwitten. Een belangrijke succesfactor voor de eiwittransitie in Nederland is samenwerking. Tussen bedrijven in de keten, maar ook met wetenschap en overheid. Het is belangrijk elkaar helpen te versnellen in deze transitie naar een toekomstbestendig en duurzaam verdienmodel', stelt Meeuwis tijdens het Plant the Future-diner.

Na afloop van het diner kregen alle deelnemers als goodiebag een tas van 100 procent vezelhennep mee met daarin een recept van 'Power to the Pieper'-aardappelen, koolzaadolie van Brassica, vegan macarons met aardappeleiwit en een eiwitreep met inuline van cichorei. De ook aanwezige landbouwminister Piet Adema nam de eerste tas van BO Akkerbouw in ontvangst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer