Banken en supers krijgen halfjaar de tijd voor verduurzamingsplan

Supermarktbedrijven krijgen van landbouwminister Piet Adema zes maanden de tijd om met een plan te komen om bij te dragen aan het verduurzamen van de landbouwsector. De minister verwacht een grote rol van de ketenpartijen.

Banken+en+supers+krijgen+halfjaar+de+tijd+voor+verduurzamingsplan
© Dirk Hol

De bijdrage van supermarkten kan bijvoorbeeld bestaan uit het vergroten van het aandeel duurzame producten in het assortiment, transparantie over duurzaamheid of een keurmerk. Eerder liet Adema al doorschemeren dat hij een bijdrage van de supermarktbranche desnoods met wetgeving wil afdwingen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie voor de supermarktbranche, stelt nog geen contact met Adema te hebben gehad. Ook twijfelt de organisatie of de minister het bijdragen van de sector wettelijk kan afdwingen.

Adema onderzoekt momenteel ook, in lijn met een door de Tweede Kamer aangenomen motie, of uitstaande leningen van boeren met 10 procent verlaagd kunnen worden. Met de financiële ruimte die daarmee ontstaat, kunnen boeren stoppen of hun onderneming vergroenen, is het idee. Ook de banken krijgen een half jaar de tijd van Adema om met voorstellen te komen. Volgens LNV is het verlagen van uitstaande leningen een mogelijk voorbeeld van manieren waarop banken kunnen bijdragen.


Ketenpartijen aan hoofdtafel

Maandag vonden de eerste gesprekken plaats tussen Adema, boeren, natuurorganisaties en provincies. In het voorjaar moet het landbouwakkoord klaar zijn, sprak de minister zijn intenties eerder al uit. Na afloop van het overleg van maandag bleek dat het in ieder geval de bedoeling is dat een vertegenwoordiger van de ketenpartijen aan de hoofdtafel deelneemt. Hoe dat precies vormkrijgt, wordt nog verder uitgewerkt.


Verder is besloten om sectortafels in te richten. Daarmee wordt gehoor gegeven aan het verzoek van meerdere partijen om een nadere borging van hun inbreng in het proces. Ook brancheorganisaties en ketenpartijen kunnen voor deze sectortafels worden gevraagd. Daarnaast kunnen sectororganisaties als genodigde aan de hoofdtafel worden uitgenodigd, wanneer een specifieke sector op de agenda staat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer