Agractie schuift aan tafel bij overleg Landbouwakkoord

Meer dan 80 procent van de bijna tweeduizend mensen die de enquête van Agractie invulden, vindt dat de belangenbehartiger maandag aan moet schuiven bij het overleg over het Landbouwakkoord. Dat meldt Bart Kemp namens het Agractie-bestuur.

Agractie+schuift+aan+tafel+bij+overleg+Landbouwakkoord
© Dirk Hol

Het overgrote deel van de geënquêteerden stelt dat onderzocht moet worden of een Landbouwakkoord mogelijk is. 'De meerderheid vindt dat de overheid anders sowieso de agrarische sector regelgeving blijft opleggen', benadrukt Kemp. 'Een akkoord kan meer duidelijkheid en langjarige stabiliteit geven.'

Verder wil de grote meerderheid weten wat wel en niet kan in gebieden en sturend zijn op het Nationaal Programma Landelijk gebied (NPLG). Net als de mensen die reageerden, is ook de voorzitter negatief over de deelname van een natuurclub bij het overleg. 'We hebben landbouwminister Piet Adema met klem gevraagd deze niet aan tafel te zetten, maar wel alle landbouwpartijen erbij te betrekken.'

De geënquêteerden noemen als belangrijkste bespreekpunten de kritische depositiewaarde (KDW) en de PAS-melders, maar ook langetermijnperspectief en te stoppen met het sprookje. 'Jullie maken het ons daar niet makkelijk mee. Het betekent een enorme bak werk in korte tijd', reageerde Kemp. 'We zien er tegenop om het gesprek aan te te gaan, maar willen de schade beperken. Dat doen we met gezond tegenzin en met de voet op de rem. Het einddoel is dat het er dan beter voorstaat dan nu.'

Farmers Defence Force

Farmers Defence Force schuift niet aan bij een overleg over het Landbouwakkoord, meldt voorzitter Mark van den Oever. 'Eerst moet de maximale norm voor de GrootVeeEenheden van tafel!'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer