Studenten onderzoeken mogelijkheden Keniaanse snijbloemensector

Vijf studenten van de opleiding Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland in het Zuid-Hollandse Delft hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van diversificatie van het Keniaanse kweekassortiment.

Studenten+onderzoeken+mogelijkheden+Keniaanse+snijbloemensector
© Hogeschool Inholland Delft

'De snijroos omvat zo'n 80 procent van de totale snijbloemenproductie in Kenia. Voor meer risicospreiding en om meer ondernemers naar Kenia te trekken, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven', geeft student Quinten Buijs aan. Samen met vierdejaarsstudenten Bas van Dijk, Justin Middelburg, Sven Beekenkamo en Bas van den Bosch kijk hij in hun onderzoek vooral naar snijbloemsoorten waar over het algemeen voldoende vraag naar is.

Verder onderzochten de studenten welke soorten ecologisch gezien passen bij het Keniaanse klimaat. 'Het moet natuurlijk financieel haalbaar zijn. Er moet geld mee worden verdiend', meldt Middelburg. 'Daarom hebben we ook onderzocht of de alternatieve teelten logistiek gezien interessant zijn om in Europa of het Midden-Oosten te vermarkten.'


Transport geen probleem

Het transport van gekweekte producten is op dit moment nog een probleem, gaat Middelburg verder. 'Vandaag de dag worden grotendeels alle snijbloemen per vliegtuig vanuit Kenia getransporteerd. De uitdagingen op dit gebied nemen echter in rap tempo toe. Denk aan tekorten in luchtvrachtcapaciteit en de negatieve effecten van luchtvrachttransport op het milieu.'


De studenten schrijven in hun onderzoek daarom dat er veel potentie is voor de Keniaanse sierteeltsector als het mogelijk wordt om meer producten te verschepen. Er blijken grote verschillen tussen de Nederlandse en Keniaanse tuinbouwsector, schrijven ze.

'In Kenia staan bijvoorbeeld nog houten kassen en is het merendeel van plastic. Hier in Nederland zweren we bij glas en moet het zo transparant en licht mogelijk zijn', aldus Van Dijk. 'In Kenia is een lowbudgetteelt essentieel. Alles gebeurt daar nog met de hand. De Nederlandse teler werkt veel meer geautomatiseerd.'


Meer mogelijk dan alleen rozenkweek

Daar liggen volgens de studenten dus ook nog veel kansen. Alle uitkomsten van het onderzoek worden donderdag 15 december bekendgemaakt op de locatie van Hogeschool Inholland in Delft. 'Wat we al wel kunnen zeggen, is dat er veel meer mogelijk is dan alleen rozenproducten', geeft Van Dijk aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer