Mooie lelies gaan voor een goede prijs naar het buitenland

Medewerkers van Van Zanten Flowerbulbs in het Zuid-Hollandse Hillegom zijn deze periode druk met het verwerken van leliebollen voor de export naar vooral verre bestemmingen.

Mooie+lelies+gaan+voor+een+goede+prijs+naar+het+buitenland
© René Faas Fotografie

De leliebollen worden op een zogeheten pluislijn uit elkaar getrokken en ontdaan van oude steeltjes, zegt commercieel manager Hans Glorie van Van Zanten Flowerbulbs. 'Daarna gaan ze over een weegtelmachine en worden ze gesorteerd in ongeveer zes maten van 12 tot 14 millimeter eindigend met een diameter van 22-op. Daarna pakken we de bollen in en maken ze klaar voor aflevering.'

De lelies voor export zijn door Van Zanten Flowerbulbs in eigen beheer geteeld op percelen in West-Brabant. 'De bollen voor de handel worden daar op onze locatie in Wouwse Plantage gespoeld en vervolgens aangevoerd voor verwerking in Hillegom. We telen en vermeerderen vooral leliesoorten van onze eigen veredelingstak', legt Glorie uit.

Over de kwaliteit van de leliebollen is Glorie goed tevreden. 'Het groeiseizoen was in 2022 beter dan de voorgaande twee jaren en dat zien we terug in de opbrengstresultaten. De lelies hebben vooral geprofiteerd van het vele zonlicht. Wel geldt voor de lelieteelt, net als voor veel andere gewassen, dat we relatief veel hebben moeten beregenen.'


De lelies voor export zijn dit jaar van een uitstekende kwaliteit dankzij de vele zonuren tijdens het groeiseizoen.
De lelies voor export zijn dit jaar van een uitstekende kwaliteit dankzij de vele zonuren tijdens het groeiseizoen. © René Faas Fotografie

In het lelieassortiment van Van Zanten vormen de Oriëntals de hoofdmoot met daarnaast ook OT- en LA-hybriden. Onderscheidend zijn de leliesoorten van de Liber-serie. Dit zijn ook Oriëntals met bloemen zonder stuifmeel aan de meeldraden. Glorie: 'Het voordeel is dat de bloemen beter op kleur blijven en ook geeft het bij de consument minder vervuiling.'

Van Zanten Flowerbulbs exporteert de lelies naar meer dan dertig landen en dan vooral naar verre bestemmingen in Azië. Als voorbeelden noemt hij China, Japan, Vietnam, Taiwan, India, maar ook Australië en Qatar. 'Verder zijn we actief met exporthandel in Zuid-Amerika en in Mexico.'


Wereldwijde inflatie

Over de prijzen op de exportmarkt is Glorie niet ontevreden. 'De verkoop loopt goed en met de huidige prijzen krijgen we in de afzet een goede compensatie voor de stijgende teeltkosten.' Toch is het volgens de commercieel manager niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hij verwijst dan met name naar de wereldwijde inflatie en oplopende kosten, ook voor de consument.


Commercieel manager Hans Glorie van Van Zanten Flowerbulbs controleert in een koelcel de lelies die klaarstaan voor export.
Commercieel manager Hans Glorie van Van Zanten Flowerbulbs controleert in een koelcel de lelies die klaarstaan voor export. © René Faas Fotografie

'De eindkoper moet meer betalen voor ons product en wordt in deze tijd toch voorzichtiger met de aanschaf van luxe producten', geeft Glorie aan. 'Verder zien we in de afbroei ook dat telers terughoudend zijn vanwege de hoge energiekosten. Voor komend seizoen verwachten we dat de vraag naar lelies zeker niet toeneemt. Het is daarom waarschijnlijk verstandig om niet te veel areaal te zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer