Kabinet neemt regie bij vijf nieuwe energie-infrastructuurprojecten

Het kabinet neemt de regie bij vijf nieuwe energieprojecten van nationaal belang. Deze richten zich vooral op de aanlanding van elektriciteit van windparken op zee en het verder uitbouwen van de infrastructuur voor waterstof.

Kabinet+neemt+regie+bij+vijf+nieuwe+energie%2Dinfrastructuurprojecten
© Ministerie van EZK

Deze vijf nieuwe projecten brengen het totaal aantal binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (Miek) op veertien projecten. Daarin zijn projecten opgenomen die belangrijk zijn voor de toekomstige energie-infrastructuur, geven minister Mickey Adriaansens ( Economische Zaken en Klimaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan.

Bij het aangekondigde vijftal gaat het om de volgende projecten. Aanlandingen van Wind op Zee-projecten, waarmee elektriciteit van windparken op zee in het elektriciteitsnet op land wordt gevoed. Terminals in het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam-Moerdijk voor de import en doorvoer van waterstof. Het H-vision-project voor de productie van waterstof uit restgassen. Het Aramis-project voor de benodigde infrastructuur voor het transport van CO2 naar opslaglocaties onder de Noordzee.


Energietransitie

'Er wordt goede voortgang geboekt met de grote energieprojecten die cruciaal zijn voor de energietransitie', meldt Jetten. 'Bijvoorbeeld met snellere verzwaring van het elektriciteitsnet, maar ook de waterstofleidingen richting Duitsland en het landelijk transportnet voor waterstof. Ook voor onze klimaatdoelen is het belangrijk dat deze grote energie-infrastructuurprojecten op tijd klaar zijn.'


Grote energieprojecten projectkaart 2023
Grote energieprojecten projectkaart 2023 © Ministerie van EZK

Met deze infrastructuur wordt een emissiereductie van 38 megaton mogelijk in 2030 ten opzichte van 2021, weet hij. 'Het is goed om te zien dat deze projecten ondanks de complexe omstandigheden, zoals de stikstofruimte en ruimtelijke inpassing, volgens planning verlopen.'


Industriële clusters

De Miek-projecten komen voort uit de energiestrategieën van de zes Nederlandse industriële clusters. Om vraag en aanbod verder aan elkaar te koppelen, wordt volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aankomend jaar gewerkt aan de verdere verbreding van het meerjarenprogramma.

Bij de genoemde grote industriële clusters gaat het om: Rotterdam/Rijnmond, Noordzeekanaalgebied, Chemelot, Zeeland en Noord-Nederland. Buiten deze vijf clusters is er verspreid door het land nog een groot aantal CO2-heffingsplichtige bedrijven, zoals de verschillende papierfabrieken door het land. Deze groep niet-regio gebonden industrie wordt aangeduid als het zesde cluster, licht het departement toe.


Regionaal schaalniveau

Alle provincies moeten in het voorjaar van 2023 een eigen Miek presenteren met projecten op regionaal schaalniveau. Hierin worden volgens EZk naast projecten voor de industrie ook voor de sectoren, mobiliteit, gebouwde omgeving en landbouw de vraag naar energie, grondstoffen en de benodigde infrastructuur in kaart gebracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer