Groente en fruit straks minder vaak in plastic

De Europese Commissie komt met nieuwe regels om het aantal wegwerpverpakkingen terug te brengen. Onnodige verpakking wordt verboden, hergebruik verplicht. De aandacht gaat vooral uit naar plastic verpakkingen in de groente- en voedselsector.

Groente+en+fruit+straks+minder+vaak+in+plastic
© Thierry Schut

Verpakkingen zijn momenteel goed voor 40 procent van alle plasticverbruik en 50 procent van het papier in de EU. Als er niets gebeurt, stijgt het gebruik met nog eens 19 procent tegen 2030. Er is dus dringend behoefte aan nieuwe regels, zegt de Europese Commissie. De maatregelen moeten het verpakkingsafval per Europeaan met 37 procent verminderen.


De commissie wil onder meer een verbod op onnodige wegwerpverpakkingen, zoals plastic bekers in restaurants, wegwerpverpakking voor groente en fruit of miniatuurshampooflesjes in hotels. De verpakkingssector zelf zal ook verplichte percentages gerecycleerd materiaal moeten gaan gebruiken, zodat gerecycleerde kunststof een waardevolle grondstof wordt.


Praktische gevolgen

De Europese agrarische koepels Copa-Cogeca betreuren dit besluit en vinden dat Brussel voorbij gaat aan de praktische gevolgen van zo'n verbod, met name voor producenten van wijn, vers fruit en groente in een toch al moeilijke sociaal-economische situatie.

Het voorgestelde verbod op wegwerpverpakkingen voor minder dan 1,5 kilo verse groente en fruit is buitenproportioneel, ongeacht het materiaalgebruik en houdt geen rekening met de diversiteit van de producten binnen de sector, stelt Copa-Cogeca.


Statiegeld

Hergebruik wordt sterk gestimuleerd, met statiegeld voor plastic flessen en blik. Een heldere etikettering moet duidelijk maken welk materiaal gebruikt is en hoe die het best gesorteerd wordt. Daarvoor komen er uniforme symbolen die in de hele EU gebruikt zullen worden.

De invoering van statiegeld op blik vindt in Nederland niet plaats op 1 januari, zoals was afgesproken. De Raad van State heeft producenten en importeurs van metalen drankblikjes uitstel gegeven tot 1 april. Dat is nodig omdat er nog niet genoeg machines zijn om de lege blikjes in te kunnen nemen en te persen. Vanuit de agrarische sector is aangedrongen op snelle invoering van statiegeld op blik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer