Provincie Fryslân gaat invasieve exoten aanpakken

Provincie Fryslân krijgt beleid om de verspreiding van invasieve exoten als grote waternavel, nijlgans en wasbeer tegen te gaan. Provinciale Staten hebben woensdagmiddag voor het voorstel gestemd.

Provincie+Frysl%C3%A2n+gaat+invasieve+exoten+aanpakken
© Wikipedia

De provincie wil met beleid komen, omdat de jaarlijkse bestrijdingskosten stijgen. Tot voor kort betroffen de kosten om waterplanten te bestrijden zo'n 30.000 euro. Voor 2023 zijn deze kosten bijgesteld naar 2,5 miljoen euro. Dat komt mede door de grote waternavel die in Zuidoost-Friesland het functioneren van verschillende watersystemen ernstig belemmert.

In het Natura 2000-gebied Duinen Terschelling is al een kleine 6,5 miljoen euro uitgegeven voor de bestrijding van watercrassula in enkele natte duinvalleien. De bestrijding van invasieve exoten werd de afgelopen jaren voornamelijk uitgevoerd door terreineigenaren en -beheerders, zoals gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders. Hierbij ontbrak het veelal aan onderlinge afstemming en samenwerking met omringende eigenaren en gebruikers.


Nieuwe vestigingen voorkomen

Voor de uitvoering is jaarlijks 400.000 euro nodig. Met dat bedrag moeten onder andere nieuwe vestigingen van exoten worden verwijderd, kennis ontwikkeld en subsidies beschikbaar komen voor beheer en bestrijding van exoten. Een amendement van CDA, FNP, VVD, PvdA, D66, SP en GrienLinks om dit bedrag niet alleen in 2023, maar ook in 2024 zeker te stellen voor de bestrijding van invasieve exoten, werd aangenomen door Provinciale Staten.

Ook zal de provincie opnieuw in gesprek gaan met het Rijk voor het beschikbaar stellen van middelen voor het bestrijden van invasieve exoten. Een meerderheid van de Staten steunde de motie van de PVV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer