Schouten wil vissen op rivierkreeft niet aan vrijwilligers overlaten

Demissionair minister Carola Schouten (LNV) vindt het niet verstandig dat, naast beroepsvissers, vrijwilligers op uitheemse rivierkreeften vissen. Hier hadden VVD-Tweede Kamerleden Peter Valstar en Rudmer Heerema om gevraagd.

Schouten+wil+vissen+op+rivierkreeft+niet+aan+vrijwilligers+overlaten
© Vidiphoto

Er zijn volgens de bewindsvrouw strikte voorwaarden aan het vangen en vervoeren van kreeften om te voorkomen dat de soorten zich sneller en verder verspreiden. Bovendien zijn er regels met betrekking tot het gebruik van vangtuigen om stroperij en ecologische schade door bijvangst van vissen en amfibieën te voorkomen.

De Kamerleden stelden de vragen naar aanleiding van een bestrijdingsactie van de gemeente Ede in juni dit jaar. Leden van een hengelsportvereniging haalden in een maand tijd 11.000 rivierkreeften uit een vijver.


De liberalen willen ook weten of de dijkverzakking in het Utrechtse Reeuwijk van eind juli valt te wijten aan de Amerikaanse rivierkreeft. Boeren gaan ervan uit dat de boosdoener de inheemse exoot is.

Hoogheemraadschap van Rijnland is een onderzoek begonnen naar de dijkdoorbraak. 'Het lijkt onwaarschijnlijk dat de dijkverzakking in belangrijke mate is te wijten aan graafactiviteiten van rivierkreeften, meer definitieve conclusies zullen moeten komen uit het onderzoek', antwoordt Schouten.


De VVD'ers zijn benieuwd welke acties waterschappen hebben ondernomen om verdere uitbreiding van rivierkreeften tegen te gaan. Er lopen verschillende onderzoeken naar de impact van rivierkreeften en hun mogelijke bestrijding en beheersing. Een geschikt aanpak van de uitheemse dieren is nog niet voorhanden, meldt de minister.

Er lopen ook enkele pilots en projecten in het veld. Zo is het ministerie van LNV is in het voorjaar begonnen met bestuurlijk overleg om samen met alle partijen tot een strategie rondom uitheemse rivierkreeften te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer