Lijst invasieve exoten uitgebreid met 22 plantensoorten

De Europese lijst met invasieve exoten is sinds deze maand uitgebreid met 22 nieuwe plantensoorten. Het gaat om planten die oorspronkelijk niet in Europa voorkomen, maar bewust of onbewust naar hier zijn meegenomen. Dat meldt LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Lijst+invasieve+exoten+uitgebreid+met+22+plantensoorten
© Wikipedia

Voor alle soorten die op de Unielijst invasieve exoten staan, geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. Ook moeten EU-lidstaten maatregelen nemen als de soorten zich vestigen. Tot de toegevoegde soorten behoren Pistia stratiotes (watersla), Celastrus orbiculatus (boomwurger), Koenigia polystachya (Afghaanse duizendknoop) en Hakea sericea (hakea).

Handelaren in soorten die aan de Unielijst invasieve exoten zijn toegevoegd, mogen hun voorraad nog een jaar na inwerkingtreding van het verbod verkopen in de Europese Unie (EU). Voor Pistia stratiotes geldt een overgangstermijn van twee jaar, voor Celastrus orbiculatus een overgangstermijn van vijf jaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert inspecties uit om na te gaan of de verbodsbepalingen voor het bezitten of verkopen van de Unielijstsoorten worden overtreden.


Economisch belang

LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen had samen met Royal FloraHolland bij de Europese Commissie gepleit om Celastrus orbiculatus en Pistia stratiotes niet op de Unielijst invasieve exoten te plaatsen vanwege het economische belang voor de sector en omdat deze soorten slechts in een (ander) deel van de EU invasief zijn. Ze zijn voorstander van een regionale aanpak.

Celastrus orbiculatus wordt namelijk ook als snijheester geteeld. Pistia stratiotes overleeft de winterperiode in grote delen van Europa niet. In de landen waar Pistia invasief is, met name Portugal en Spanje, is deze soort al opgenomen op de nationale lijsten met invasieve exoten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer