Amerikaanse rivierkreeften op meer plekken in Schieland

Bij de jaarlijkse kreeftenmonitoring zijn in het Zuid-Hollandse Schieland dit jaar op meer plekken en in een groter gebied Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit onderzoek naar de aanwezigheid van uitheemse rivierkreeften, dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard sinds 2020 jaarlijks uitvoert.

Amerikaanse+rivierkreeften+op+meer+plekken+in+Schieland
© Rianne den Balvert

De verandering is vooral aan de noordkant van het gebied en gaat om kleine aantallen. In de Krimpenerwaard is de situatie vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Voor de kreeftenmonitoring worden op elke locatie twaalf kreeftenkorven met aas geplaatst. Na één nacht worden de korven geleegd om per soort de kreeften te tellen en te meten. In 2022 werden op de meeste locaties tien tot veertig kreeften gevonden. De grootste aantallen werden aangetroffen rond Berkenwoude in de Krimpenerwaard en in Moordrecht in Schieland.


Hoogheemraad: zorgelijk

'De onderzoeksresultaten bevestigen dat in een groot deel van ons gebied Amerikaanse rivierkreeften leven. Dat is zorgelijk, want de dieren zorgen voor overlast en schade, vooral voor boeren in de Krimpenerwaard', stelt hoogheemraad Agnes van Zoelen van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

'De kreeften graven gangen en holen, waardoor oevers verzwakken, afbrokkelen en er meer bagger ontstaat. Ook eten ze veel kleine waterdieren en verknippen ze waterplanten die voor zuurstof en helder water zorgen Dit alles leidt tot achteruitgang van de waterkwaliteit en biodiversiteit en tot extra kosten voor baggeren en het herstellen van oevers', vervolgt Van Zoelen.


Aanwijzingen voor maatregelen

De komende jaren wil het hoogheemraadschap de ontwikkeling gebiedsbreed blijven volgen. 'Het zou goed zijn als andere waterschappen ons voorbeeld volgen. Mogelijk helpt het onderzoek ook om te begrijpen waarom de kreeften op sommige plaatsen wel of niet voorkomen. Dat kan aanwijzingen geven voor maatregelen die mogelijk kunnen worden genomen, al dan niet door derden', stelt Van Zoelen.


Het hoogheemraadschap onderzoekt jaarlijks waar en welke rivierkreeften voorkomen, in welke aantallen en of zij zich uitbreiden of verspreiden naar andere leefgebieden. In 2022 zijn 114 locaties onderzocht; 49 in Schieland en 65 in de Krimpenerwaard.

Sinds 2021 voert het hoogheemraadschap een meerjarige proef uit in de Krimpenerwaard. Met de proef onderzoekt het hoogheemraadschap de mogelijkheden, effectiviteit en haalbaarheid van het intensief wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer