Lijst invasieve exoten uitgebreid met 22 plant- en diersoorten

Er zijn 22 plant- en diersoorten toegevoegd aan de Europese lijst met zorgwekkende invasieve exoten. Dat zijn planten en dieren die oorspronkelijk niet in Europa voorkomen, maar bewust of onbewust naar hier zijn meegenomen. De soorten kunnen schade veroorzaken aan de natuur, omdat natuurlijke vijanden ontbreken.

Lijst+invasieve+exoten+uitgebreid+met+22+plant%2D+en+diersoorten
© Wikipedia

Die invasieve exoten kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid of economie. Voorbeelden die al op de Europese Unielijst staan: de Rode Amerikaanse rivierkreeft en de Grote Waternavel (zie foto). De nieuwe soorten staan er per 2 augustus op.

Invasieve exoten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn. Doordat ze zich snel verspreiden, kunnen ze inheemse soorten verdringen of hun natuurlijke leefomgeving verstoren. Sinds 2016 bestaat er een Europese Exotenverordening die bezit, handel, voortplanten, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren verbiedt.


Niet verkopen of loslaten

Mensen die een dier van de unielijst al in bezit hadden voordat de soort verboden werd, mogen het dier houden tot het een natuurlijke dood sterft. Ze mogen het dier in ieder geval niet verkopen, loslaten of uitzetten in de vrije natuur. Ook mag het dier zich niet voortplanten of ontsnappen. Indien mensen niet meer voor hun dier kunnen zorgen, mogen ze het dier wel weggeven aan een andere persoon.

Voor een aantal soorten is een speciale overgangstermijn afgesproken. Voor de soorten Pistia stratiotes (watersla), Fundulus heteroclitus (een vis) en Xenopus laevis (Afrikaanse klauwkikker) treden de regels van de Exotenverordening twee jaar na de uitbreiding van de unielijst in werking. Voor de soort Celastrus orbiculatus (boomwurger) treden de regels vijf jaar na de uitbreiding in werking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer