Friese boeren krijgen vergoeding voor overlast grote waternavel

Boeren in Friesland krijgen van Wetterskip Fryslân een vergoeding voor de overlast die ze hebben van de grote waternavel. Deze invasieve exoot komt dit jaar meer voor in sloten en vaarten, constateert het waterschap.

Friese+boeren+krijgen+vergoeding+voor+overlast+grote+waternavel
© niels de vries

Twintig loonbedrijven maken de watergangen in het werkgebied van het waterschap vrij van waterplanten om zo de aan- en afvoer van water te verbeteren. 'Het aantal kilometers watergangen waar ze bij het hekkelen de grote waternavel aantreffen, bedraagt al gauw 100 kilometer. Dat is een grove schatting', laat een woordvoerder van het waterschap weten.

De verspreiding van de exoot neemt toe door de afwezigheid van strenge winters. De plant groeit snel. Enige oplossing is het verwijderen van de plant uit de watergangen. Dat is arbeidsintensief en duur, stelt de woordvoerder. 'De loonbedrijven die voor ons hekkelen, leggen de hekkelspecie op de percelen van grondeigenaren. Dat is de gebruikelijke ontvangstplicht. De boeren moeten zelf zorgen voor het verwerken van dit groenafval, bijvoorbeeld door het na indroging te verspreiden over hun land.'


39 cent per strekkende meter

Wetterskip Fryslân komt de boeren dit jaar voor het eerst tegemoet in de kosten om de exoot te verwijderen. Ze krijgen hiervoor 39 cent per strekkende meter. Dat is het maximale bedrag dat het wetterskip bij onderhoudsinspanning biedt. 'Het gaat om een tijdelijke oplossing. We denken na over hoe dit in de toekomst zou kunnen gaan.

Hoeveel boeren een schadevergoeding van het waterschap ontvangen, is nog niet duidelijk. 'Het hekkelen is nog in volle gang', besluit de waterschapswoordvoerder.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer