Logistiek en verwerking gaan erop vooruit door verplaatsing

Kwekerij Sinke in het Zeeuwse Kruiningen teelt snijbloemen in alle soorten en maten. Het bedrijf verhuisde onlangs naar een nieuwe locatie. Een flinke verbetering op het gebied van logistiek, verkeersveiligheid en verwerking.

Logistiek+en+verwerking+gaan+erop+vooruit+door+verplaatsing
© Anton Dingemanse

Stefan en Jojanneke Sinke telen snijbloemen aan de Polderweg, even buiten Kruiningen. Zijn vader was pluimveehouder in Kruiningen. Zijn broer zette de pluimveehouderij voort, maar Stefan Sinke ging bloemen kweken. Sinds de oprichting in 1995 is Kwekerij Sinke gestaag gegroeid tot de huidige omvang van 20 hectare.

De teelten volgen elkaar op, zij het dat Sinke regelmatig een perceel enkele maanden lang braak laat liggen. 'Het is niet zo dat onze 20 hectare het hele jaar vol staat', verklaart hij.


Goede grond

De kweker composteert het snijafval en gebruikt dit weer op eigen percelen. 'Voordat ik deze grond kocht, waren er twintig jaar lang uienpellen uitgereden. Er zat daardoor enorm veel humus in de grond. De drainagebuizen zaten soms verstopt door de regenwormen', zegt hij. 'Hele bossen kwamen eruit. Het is nog steeds goede grond. Een goede structuur en niet te vast. Pas nu moet ik zachtjes aan weer compost en paardenmest gaan toevoegen.'

De verbeterde verkeersveiligheid was een pluspunt voor de vergunningaanvraag

Stefan Sinke, snijbloemenkweker in Kruiningen

De coronaperiode pakte gunstig uit voor het bedrijf, doordat hobbyen met droogbloemen populair werd. Mensen zaten veel thuis en ook daardoor werden meer bloemen verkocht. 'Door de oorlog in Oekraïne is de afzet wat teruggelopen', merkt de kweker op. 'Er is wel handel, maar alles is een stuk onzekerder.'

De kwekerij richt zich op supermarkten, dus de niet al te dure bosjes bloemen. 'Daar is altijd vraag naar', weet Sinke uit ervaring.


Makkelijk bloemetje

Het teeltseizoen start met sneeuwballen. Nu staat er volop duizendschoon in bloei. Een wat ouderwets, maar makkelijk bloemetje, zegt de ondernemer. Spuiten doet hij weinig, alleen tegen schimmels. Onkruidbestrijding wordt wel lastiger. De beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen worden steeds strenger, verklaart de kweker. Na de duizendschoon volgen helichrysum, judaspenning, sedum, zaaiasters en lampionnen.


De teelten volgen elkaar op. Nu staat er volop duizendschoon in bloei.
De teelten volgen elkaar op. Nu staat er volop duizendschoon in bloei. © Anton Dingemanse

Enkele jaren geleden ontstond het plan om het bedrijf te verhuizen naar de Polderweg, waar al een aantal percelen lag. De productie van Sinke groeide nogal en de locatie aan de Blauwhoefseweg was niet ideaal meer. Stefan en Jojanneke Sinke besloten om een bouwblok dichter bij hun eigen percelen te kopen.


Veel energie

De planning en realisatie kostten twee jaar en vooral veel energie, stellen de ondernemers. Sinds oktober 2021 wonen en werken ze aan de Polderweg. 'Het ging niet vanzelf. Er moest een bouwblok worden verplaatst en een omgevingsvergunning komen', zegt Stefan Sinke.

Gemeente Reimerswaal wilde wel meewerken, want de voordelen van de verhuizing waren duidelijk. Wat betreft verkeersveiligheid is de nieuwe situatie een grote verbetering, want de kwekers hoeven niet meer tot tien keer per dag over de weg langs Zwembad Den Inkel met de trekker en vrachten bloemen. 'Het staat daar vaak vol auto's. Alleen al deze verbetering van de verkeersveiligheid was een pluspunt voor de vergunningaanvraag.'


Minder transport

Al met al was de nieuwbouw precies op tijd rond, zegt Sinke. 'Als we nu pas waren begonnen, waren we 40 procent duurder uit geweest. We hebben nu veel minder transport en kunnen alles op het erf verwerken. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in de brandstofkosten. Het past aan alle kanten.'

De nieuwe verwerkings- en opslagschuur is bovendien groter, moderner en efficiënter ingericht. De ondernemer kan nu negentien arbeidsmigranten op passende wijze huisvesten op het bedrijf. Relatiemanager Frans Geijs van ZLTO Zeeland spreekt zelfs van een pronkstuk voor de sector als hij het heeft over de nieuwe vestiging.


Arbeidsintensieve teelt

Snijbloemen zijn een arbeidsintensieve en soms risicovolle teelt. 'Dan heb je alles goed gedaan, maar verregent alles of het waait om. Er mag geen slecht blaadje tussen zitten', licht Sinke toe.

In Kruiningen is het al maanden erg droog. Als de kweker beregent, gebruikt hij maximaal 15 millimeter water per keer. Behalve vanuit milieubewustzijn ook uit kostenoverwegingen, want zoetwater is kostbaar. Op de duizendschoon vliegen veel bijen en hommels en er zitten volop lieveheersbeestjes die zich tegoed doen aan luizen.


Vroeg maaien

In de hal werken enkele tientallen mensen aan de lopende band. 'We maaien de bloemen 's morgens vroeg, als het nog koud is. De bloemen blijven dan de verdere dag goed koud en dat is makkelijker bij het opbossen.'

De arbeidsmigranten die de verwerking op zich nemen, vormen een behoorlijk vaste club mensen. Sinke: 'Ze werken de hele periode van maart tot oktober en komen voornamelijk uit Polen en twee medewerkers uit Oekraïne. Die waren blij te kunnen werken.'


Bedrijfsgegevens

Stefan (46) en Jojanneke Sinke (44) hebben een bloemenkwekerij in het Zeeuwse Kruiningen. Ze hebben 20 hectare grond, waarvan 13 hectare in eigendom. Stefan Sinke begon in 1995 met bloemen kweken op een stukje grond dat hij huurde van zijn vader. Van 2000 tot oktober 2021 was Kwekerij Sinke gevestigd aan de meer richting het dorp gelegen Blauwhoefseweg en nu aan de Polderweg. Ook zoons Jacco en Sander werken in het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer