Boeren Zeewolde boos over stikstofaankoop gemeente

LTO Noord Zuidelijk Flevoland heeft gemeente Zeewolde aangesproken op de aankoop van twee veehouderijbedrijven in die gemeente. Zeewolde wil de stikstofrechten gebruiken voor ontwikkeling van bedrijvenpark Trekkersveld IV en woningbouw.

Boeren+Zeewolde+boos+over+stikstofaankoop+gemeente
© Dick van Doorn

Gemeente Zeewolde kreeg de bedrijven aangeboden, omdat de twee veehouders aan de Ossenkampweg emigratieplannen hebben. De gemeente betaalt ruim 2,6 miljoen euro voor de naast elkaar gelegen bedrijfsgebouwen. De grond is gepacht en daardoor niet in de transactie opgenomen.

Voorzitter Jaap Lodders van LTO Noord Zuidelijk Flevoland zegt boos en teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. 'Met de stikstofrechten zouden de PAS-melders in Flevoland moeten worden geholpen, in plaats van nieuwkomers in de gemeente. Juist bij die PAS-melders ligt het grootste probleem als je kijkt naar het stikstofbeleid in Flevoland. Deze actie leidt daarom terecht tot veel onrust en onbegrip onder de boeren.'


Te goeder trouw gehandeld

Volgens Lodders is de transactie van Zeewolde extra wrang omdat het gemeentebestuur de afgelopen tijd meerdere malen heeft gezegd de PAS-boeren te steunen. Die handelden indertijd te goeder trouw en zijn door de hiaten in het stikstofbeleid op slot gezet.

'Daarover heeft het gemeentebestuur afgelopen zomer nog zijn onbegrip uitgesproken en een schriftelijke steunbetuiging gestuurd naar het ministerie. En vorige week is dat zelfs nog eens bekrachtigd tijdens een bijeenkomst van onze LTO-afdeling.'


In gesprek met burgemeester

LTO Noord Zuidelijk Flevoland heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde om uitleg gevraagd over de gang van zaken. Die heeft toegezegd op korte termijn over de kwestie in gesprek te willen. 'We willen weten waarom deze keuze is gemaakt, of een en ander ook definitief is en of er nog andere oplossingen mogelijk zijn', zegt Lodders.

De twee boeren, vader en zoon, zijn volgens Zeewolde zelf naar de gemeente gestapt om te melden dat ze van plan zijn met hun bedrijf te stoppen. Ze willen naar Denemarken emigreren. Volgens de gemeente liggen op de twee bedrijven zo veel stikstofrechten dat een deel ervan ook kan worden gebruikt voor woningbouw in de Polderwijk Noord.


Stikstofbank

De dan nog vrijvallende stikstofrechten wil de gemeente stoppen in een stikstofdatabank, bedoeld voor 'toekomstige gebiedsontwikkelingen'. Over mogelijke aanwending van stikstofrechten voor PAS-melders wordt in de toelichtende notitie met geen woord gerept.

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat Zeewolde in haar overwegingen wel meeneemt in hoeverre zij PAS-melders kan helpen: 'Zodra er meer duidelijkheid is over een stikstofdatabank voor toekomstige ontwikkelingen. We hebben hierbij oog voor de belangen van alle inwoners van Zeewolde en maken hierin een afgewogen keuze.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer