ZLTO: 'Stallendeadline is volkomen onhaalbaar'

De nieuwe maatregelen van het kabinet maken volgens ZLTO de Brabantse deadline voor het aanpassen van stallen onhaalbaar. Het kabinet bepaalde op 25 november dat gestandaardiseerde emissiefactoren voor alle veehouderijsectoren niet meer gebruikt kunnen worden voor de natuurvergunning.

ZLTO%3A+%27Stallendeadline+is+volkomen+onhaalbaar%27
© Robin Britstra

Die emissiefactoren bepaalden tot nu toe hoeveel een veehouder de stikstofuitstoot kan verminderen met een innovatieve stalaanpassing, zoals een emissiearme vloer. Vergunningen voor zulke systemen zullen voorlopig niet worden afgegeven. Het kabinet zegt pas in de tweede helft van 2023 met een mogelijke oplossing te komen.

De kabinetsbrieven zijn de zoveelste mokerslag voor het Brabantse stallenbeleid, dat veehouders verplicht om voor 1 januari 2024 een dergelijk stalsysteem te hebben toegepast. ZLTO vindt dat de provincie die deadline moet opschorten. 'Als de vergunningen pas medio 2023 in behandeling worden genomen, is het onmogelijk voor veehouders om voor 2024 de stalaanpassing daadwerkelijk te realiseren’, stelt de belangenvereniging.


Gevolgen niet bekend

Provincie Noord-Brabant wil desgevraagd niet reageren op de oproep van ZLTO. ‘We kunnen nog niet zeggen welke gevolgen de brieven van het kabinet hebben op het Brabantse beleid’, zegt een woordvoerder. ‘We moeten goed onderzoeken welke consequenties die hebben.’

Vorige maand besloot de provincie al om nieuwe vergunningen voor bepaalde stalaanpassingen voorlopig niet meer te behandelen. Dit nadat de rechter de daadwerkelijke reductie van de emissie van die stallen in twijfel trok. De provincie wilde eerst duidelijkheid van het kabinet.


Toch bleef het voor veehouders verplicht om die vergunningen nog dit jaar aan te vragen. Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver zei vorige maand nog dat veehouders een pro-formavergunningaanvraag konden indienen om nog geen hoge kosten te hoeven maken. Na de nieuwe maatregelen van het kabinet lijkt die zogenoemde ‘tussenoplossing’ niet meer houdbaar. De duidelijkheid van het kabinet komt er voorlopig niet.


Debatten

Op het moment van publicatie lijkt nog geen van de Brabantse coalitiepartijen bereid om de regels voor stalaanpassingen open te breken. Provinciale Staten stemde op 11 november nog voor het behouden van de stallendeadline. In december volgen nog twee debatten over de landbouw. De stallendeadline zal daarin ongetwijfeld aan bod komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer