Advocaten: benut latente ruimte in natuurvergunning

Agrarisch ondernemers die niet de volledige ruimte in hun natuurbeschermingswetvergunning benutten, doen er verstandig aan dit wel zo snel mogelijk te doen. Dat adviseert advocatenkantoor Linssen Advocaten uit het Brabantse Tilburg.

Advocaten%3A+benut+latente+ruimte+in+natuurvergunning
© Twan Wiermans

Veel veehouders benutten hun natuurvergunning nu niet volledig. Ze hebben de stallen niet maximaal volstaan, terwijl ze daar wel de vergunning voor hebben. Joost de Rooij, gespecialiseerd in agrarisch recht en werkzaam bij Linssen: 'Mijn advies: zet die stal vol nu het nog kan. Benut de vergunning die je hebt volledig, mits dat natuurlijk past in de strategie die je hebt.'

Het advocatenkantoor hield dinsdagavond webinar Gedwongen bedrijfsbeëindiging vanwege stikstof? voor veehouders. Veel vragen werden gesteld over de beschikbare latente ruimte in de natuurbeschermingswetvergunning.


Latente ruimte aangepakt

De Rooij verwacht dat de latente ruimte in vergunningen als eerste wordt aangepakt door de overheid in de zoektocht naar stikstofruimte om onder meer PAS-melders te legaliseren. 'Als we kijken naar de Kamerbrief over Nationaal Programma Landelijk Gebied, die vrijdag 25 november verscheen, dan verwacht ik dat de overheid mogelijk als eerste wat gaat doen aan de latente ruimte in de vergunningen om te zorgen dat de veestapel niet verder kan groeien.'

Mijn advies: zet die stal vol nu het nog kan. Benut de vergunning die je hebt volledig

Joost de Rooij, gespecialiseerd in agrarisch recht en werkzaam bij Linssen

• Bekijk hier het webinar terug.

Hij verwacht niet dat de overheid een peildatum instelt, maar zich richt op de actuele onbenutte stikstofruimte in de vergunningen. Boeren die een natuurbeschermingswetvergunning hebben liggen voor nieuwbouw, zullen naar verwachting ook aannemelijk moeten maken dat zij op korte termijn aan de slag willen en hun vergunning ook gaan benutten.

Andere adviezen die de advocaten dinsdagavond gaven, zijn om je te abonneren op de mailing van overheid.nl en goed op de hoogte te zijn van wat er speelt in de regio en gebiedsprocessen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer