Agractie: komend half jaar beslissend voor landbouw

De komende zes maanden worden beslissend voor de toekomst van Nederlandse boeren en tuinders. De onderhandelingen over het landbouwakkoord spelen daarin een belangrijke rol, stelt Agractie in een reactie op de vrijdag bekendgemaakte stikstofplannen van het kabinet.

Agractie%3A+komend+half+jaar+beslissend+voor+landbouw
© Dirk Hol

‘Het komende halfjaar is het de dood of de gladiolen voor de boeren van Nederland. In het landbouwakkoord en het parallel lopende proces moet gaan blijken of er toekomst is voor ons, en wie dit gaat betalen’, zegt Agractie-voorzitter Bart Kemp.


Voor boeren moet duidelijk worden hoe zij in 2040 een boterham kunnen verdienen, stelt Agractie. Speerpunt is en blijft voor de boerenorganisatie dat de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet gaat, het Aeriusmodel wordt losgelaten en dat snel een oplossingen komt voor de PAS-melders.

‘Zoniet: Dan kunnen jonge boeren beter naar het buitenland gaan, waar men nog wel waardering heeft voor de producenten van ons voedsel en beheerders van ons landschap’, aldus Kemp.


Steun voor sectorplannen

Landbouwminister Piet Adema heeft als inzet om met de sector een landbouw te sluiten voor langjarig perspectief en stabiliteit. Agractie zet hier gezien de nieuwe stapeling van beperkingen die vrijdag bekend zijn gemaakt vraagtekens bij. De actiegroep vindt dat sectorplannen die steun kregen in het Remkes-advies uitgevoerd moeten worden.


In het praatprogramma Op1 hield Bart Kemp vrijdagavond een emotioneel betoog voor legalisatie van de PAS-melders.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer