Agractie roept op tot nieuwe acties, liefst op drukke plekken

Boerenactiegroep Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties, bijvoorbeeld op drukke plaatsen. Dat zegt Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, maandag in een videoboodschap. Vervoersorganisaties roepen boeren op dit juist niet te doen.

Agractie+roept+op+tot+nieuwe+acties%2C+liefst+op+drukke+plekken
© René Eijsink

'We moeten volhouden met onze acties', zegt melkveehouder Luiten. 'Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan om een standstill te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren', vervolgt Luiten.

Agractie wil, net als een aantal andere boerenorganisaties, dat het stikstofbeleid van het kabinet van tafel gaat. 'Zolang het fundament onder dit beleid overeind blijft staan, moeten we hier de aandacht op blijven vestigen. Mensen, de strijd is nog niet gewonnen. Hou vol, geef niet op. Samen staan we sterk en we houden het oog op de bal. Als we nu niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door en wordt het voortgezet. Dat is iets wat we niet willen', zegt Luiten tegen zijn achterban.


De Vuelta a España, een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld, begint eind deze week in Utrecht. Bij de tweede etappe zaterdag wil Agractie tussen Woudenberg en Scherpenzeel in de weilanden langs het parcours staan, in de hoop dat de regie het boerenprotest aan kijkers in andere landen laat zien. De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, is daar niet tegen, zolang de wielerkaravaan ongehinderd langs kan rijden.


Ministers

Ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

De twee ministers begrijpen dat boeren willen protesteren. 'Het gaat om ingrijpende zaken met grote impact op de levens van mensen. Maar gebruik je verstand en doe het binnen de grenzen van de wet', herhaalt een woordvoerder van de ministers hun eerdere reactie. De meeste boeren doen dat ook, maar Van der Wal en Staghouwer vinden het 'onacceptabel' als mensen worden bedreigd of in gevaar worden gebracht, infrastructuur wordt vernield en/of distributiecentra worden geblokkeerd.


Wegvervoer

Wegvervoerders herhalen hun eerdere oproep aan boeren om geen wegen te blokkeren. 'Ze ondervinden veel vertraging en lijden daardoor schade', zegt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een reactie op een oproep van Agractie om drukke plekken te gaan blokkeren.

'TLN heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt de blokkades van (snel)wegen volstrekt onacceptabel. Door de blokkades zijn beroepsgoederenvervoerders niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren. De branchevereniging roept demonstranten dan ook op om onmiddellijk te stoppen met het barricaderen van de Nederlandse wegen', aldus TLN.

Evofenedex, de ondernemersvereniging voor de handel en logistiek, wilde nog niet reageren op de nieuwe oproep, omdat er nog te weinig duidelijk is over de daadwerkelijke acties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer