Minister Adema: 'Er is voor boeren veel te halen met het landbouwakkoord'

Boeren doen er goed aan om mee te praten over het landbouwakkoord dat begin 2023 gesloten moet worden. Dat zei landbouwminister Piet Adema woensdagavond tijdens een door Agractie georganiseerde bijeenkomst in het Overijsselse Zwartsluis.

Minister+Adema%3A+%27Er+is+voor+boeren+veel+te+halen+met+het+landbouwakkoord%27
© Koos Groenewold

Adema temperde bij deze bijeenkomst ook de verwachtingen over de Hoofdlijnenbrief waar hij vrijdag mee naar buiten komt. Deze zal niet bijzonder gedetailleerd zijn en dat is volgens de minister positief voor de landbouwsector. 'In Den Haag verwachten ze misschien al een gedetailleerde brief, maar ik wil een landbouwakkoord sluiten met boeren aan tafel, niet over de hoofden van boeren heen', zei Adema tijdens de bijeenkomst.

Agractie-voorzitter Bart Kemp legt de zaal de keus voor tussen vanaf de zijlijn reageren op Haagse plannen, of alles op alles zetten om vanuit positie 'damage control' in te zetten op maximaal resultaat uit een landbouwakkoord. Adema stelt dat er voor boeren meer te halen is dan het beperken van de schade. Het landbouwakkoord biedt kansen voor boeren op hun eigen erf.

'Boeren hebben recht op duidelijkheid, rust en zekerheid. Dat kan, als we nu met elkaar goede afspraken maken. Ik wil met jullie aan de slag en daar komen ook middelen voor. Als overheid hebben wij de verplichting om te zorgen dat boeren de transitie kunnen doormaken', aldus Adema.


Draagvlak nodig

Adema geeft ook aan dat natuurorganisaties onvermijdelijk zijn bij de vorming van het landbouwakkoord. Hun steun is nodig om draagvlak te krijgen in de Tweede Kamer. 'Anders kan het bij volgende verkiezingen zo weer worden afgebroken. Met een zo breed mogelijk draagvlak borgen we de continuïteit van het landbouwakkoord.'

Tijdens de Agractie-bijeenkomst benadrukte de minister ook nogmaals dat de keten zal moeten bijdragen aan een beter verdienmodel voor boeren. 'Jullie zitten als boeren te veel klem door de ketens. Ik wil met wetgeving afdwingen dat de keten een bijdrage gaat leveren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer