Groen licht zuivelcampagne Dier&Recht na kostenafweging Agractie

Dier&Recht mag in campagnes melden dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Dat stelde rechtbank Midden-Nederland donderdag in een automatisch vonnis in de zaak tussen Agractie en Dier&Recht. Dat kwam er omdat de boerenbelangenbehartiger geen geld had voor een bodemprocedure.

Groen+licht+zuivelcampagne+Dier%26amp%3BRecht+na+kostenafweging+Agractie
© DierenRecht

Dier&Recht startte vorig jaar een campagne met de tekst 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder'. Agractie stapte daarop naar de rechter, omdat dit misleidend zou zijn. Nadat de rechter Agractie augustus vorig jaar nog in het gelijk stelde, startte Dier&Recht een bodemprocedure.

Omdat Agractie hiervoor onvoldoende geld wist te verzamelen, werd het vonnis automatisch aan Dier&Recht toegewezen. 'We hadden al twee keer gewonnen, voor de kortgedingrechter en de meervoudige rechtkamer', stelt Agractie-voorman Bart Kemp.


• Lees ook: Bodemprocedure Dier&Recht over zuivelposter

'Een verweer in een bodemprocedure kost niet alleen veel tijd, maar ook minimaal 25.000 euro. Dat is voor ons als Agractie te veel om alleen te dragen. We hebben ketenpartijen gevraagd om bij te springen. Daar blijkt onvoldoende animo voor. Daarbij komt dat Dier&Recht bij een nieuwe uitspraak in ons voordeel ook daar tegen in hoger beroep kan gaan. Dat kost opnieuw veel geld.'


Automatisch toegewezen

Agractie heeft daarom aangegeven geen verweer te willen voeren. Zonder dit verweer wordt volgens Kemp het vonnis automatisch toegewezen, in dit geval aan Dier&Recht. Volgens advocaat Berber Brouwer van Dier&Recht gebeurt dit zonder verweer bijna altijd, tenzij er een fout zit in de onderbouwing.Volgens haar is Agractie ook veroordeeld tot een rectificatie en een schadevergoeding. De hoogte van die vergoeding is nog niet vastgesteld. Dier&Recht laat ook weten inmiddels te zijn gestart met een crowdfunding voor een nieuwe campagne.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer