Hoogste rechter kijkt naar twistpunt NVWA-tarieven

De gehanteerde NVWA-tarieven zijn al jaren een twistpunt tussen POV, Vee & Logistiek Nederland en COV en de NVWA. In december buigt het College van Beroep voor het bedrijfsleven zich over de kwestie.

Hoogste+rechter+kijkt+naar+twistpunt+NVWA%2Dtarieven
© VidiPhoto

In Europese regelgeving is vastgelegd welke kosten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag doorberekenen aan het bedrijfsleven. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Vee & Logistiek Nederland en de koepel van vleesverwerkende bedrijven COV vinden dat de NVWA veel meer in rekening brengt dan is toegestaan.

Op 1 januari voert het kabinet eenzijdig een lastenverzwaring van 100 naar 130 miljoen euro in. Landbouwminister Piet Adema kondigde in de Kamerbrief van 11 november de nieuwe NVWA-tarieven aan. Daarin wekt hij de suggestie dat er goed overleg met de landbouwsector heeft plaatsgevonden. En dat grotendeels tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de landbouw.

'Dat is pertinent niet waar', schrijven sectorpartijen in een reactie. De nieuwe tarieven zijn voor de landbouwsector zeker niet acceptabel. Die verzet zich tegen het eenzijdig invoeren van nieuwe NVWA-tarieven per 1 januari 2023.


Tarieven herzien

Om de tarieven van de NVWA transparant en acceptabel te maken, zijn de overheid en landbouwsector begin 2022 het Programma Herziening Kostprijs en Tarieven NVWA gestart. Halverwege de uitvoering van dit programma heeft de landbouwminister ineens nieuwe NVWA-tarieven aangekondigd. Daarmee wijkt hij af van het afgesproken programma.

De uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven zouden moeten worden meegenomen in het bepalen van de nieuwe tarieven. Ook moeten er nog afspraken worden gemaakt over het waarborgen van de 'efficiency' van de NVWA. De Europese regelgeving bepaalt dat de overheid haar lasten niet zonder meer kan doorschuiven naar ondernemingen.


30 tot 50 procent meer

Afspraken over 'efficiencyprikkels' zijn nog niet nagekomen. En de 30 procent kostenstijging noemen POV, Vee & Logistiek Nederland en COV buitensporig hoog. Voor veel bedrijven betekent dit een verhoging van 30 tot 50 procent op de verschillende diensten die zij van de NVWA afnemen.

Vertegenwoordigers van de diverse sectorpartijen verwachten dat ondernemers massaal bezwaar gaan aantekenen tegen de NVWA-facturen, omdat getwijfeld wordt of deze voldoen aan de Europese regels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer