Schorskever in Nederland met succes uitgeroeid

Op twee Nederlandse plantenbedrijven, waar eerder een besmetting met de schorskever Euwallacea fornicatus was, is het quarantaineorganisme inmiddels met succes uitgeroeid. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Schorskever+in+Nederland+met+succes+uitgeroeid
© NVWA

Bij een vondst van deze schorskever neemt de NVWA maatregelen voor uitroeiing. Schorskevers als de Euwallacea fornicatus zijn zeer klein en leven een groot deel van hun leven in stammen of takken van hun waardplanten. Een besmetting valt daarom niet snel op en is lastig te bestrijden.

Bovendien heeft Euwallacea fornicatus een zeer brede waardplantenreeks. Alleen het vernietigen van alle potentiële waardplanten biedt zekerheid op uitroeiing van een besmetting op een bedrijf. Sinds april 2022 past de NVWA een gefaseerde aanpak toe die bestaat uit drie stappen, met per stap zwaardere maatregelen.


Waardplanten verplicht ruimen

In de eerste fase van deze aanpak moeten de besmette planten vernietigd worden en krijgt het getroffen bedrijf de gelegenheid zelf actie te ondernemen om van de besmetting af te komen. In de volgende fasen laat de NVWA een aantal of alle waardplantensoorten verplicht ruimen. In elke fase monitort de NVWA door middel van vallen en visuele inspecties of de uitroeiing succesvol is.

Bij beide bedrijven waar in 2021 Euwallacea fornicatus is gevonden, is de uitroeiing gelukt na de eerste fase van aanpak. Om dit te bereiken, hebben de bedrijven ingrijpende maatregelen moeten nemen en de nodige kosten gemaakt. Onder meer moesten alle besmette planten verplicht worden vernietigd.


Na scouting, vrijwillig ruimen van andere mogelijk besmette planten en aanpassingen aan bepaalde importen, is in een monitoringsperiode van twaalf weken geen Euwallacea fornicatus meer aangetroffen bij visuele inspecties en op vallen. Daarmee heeft de NVWA aan Brussel kunnen melden dat Euwallacea fornicatus in Nederland uitgeroeid is.


Aanvullende exporteisen

Voor een aantal waardplanten als Ficus spp. gelden vanaf 11 januari 2023 aanvullende eisen voor import. Om de insleep van Euwallacea fornicatus te voorkomen, moet bijvoorbeeld het land van herkomst of de productieplaats vrij zijn van het quarantaineorganisme of moet de stamdiameter kleiner zijn dan 2 centimeter. Daarnaast kunnen aanvullende eisen gelden voor inspecties tijdens de teelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer