NVWA treft voor het eerst SPCSV-virus aan in zoete aardappel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen genomen na drie vondsten van het EU-quarantaine(Q)-organisme Sweet Potato Chlorotic Stunt (SPCSV)-virus in de eindteelt van zoete aardappelen. Het virus is voor het eerst in Nederland aangetroffen.

NVWA+treft+voor+het+eerst+SPCSV%2Dvirus+aan+in+zoete+aardappel
© Ida Hylkema

De NVWA traceert de leveringen van planten uit de besmet bevonden partijen (twee rassen). Overdracht naar gezonde planten in het veld is in Nederland zeer onwaarschijnlijk. Dat betekent dat de partijen wel geoogst kunnen worden, maar alleen mogen worden afzet voor consumptie of als veevoer.

De autoriteit houdt toezicht op de volledige afzet van deze partijen. Indien dit niet mogelijk is, dient het materiaal fytosanitair veilig te worden vernietigd. De NVWA verwacht hiermee het SPCSV-virus te elimineren. Net als voor alle plant-infecterende virussen is er geen risico voor volksgezondheid.


239 hectare zoete aardappelen

De zoete aardappel ofwel bataat is een opkomende teelt in Nederland. In 2022 onderzocht de NVWA met een eerste verkennende survey mogelijke aanwezigheid van Q-organismen in zoete aardappel. Hiervoor waren op basis van een steekproef vijf telers van zoete aardappel geselecteerd voor veldinspectie. Hierbij zijn een aantal monsters genomen die zijn onderzocht op de aanwezigheid van Q-virussen.

Het SPCSV-virus is een EU-quarantaine-organisme. Dit betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn introductie en verspreiding van het organisme tegen te gaan. In Nederland is het virus nog niet eerder aangetroffen in het veld. Wereldwijd is het virus slechts in een zeer beperkt aantal plantensoorten aangetroffen met zoete aardappel als de bekendste waardplant.


Niet overdraagbaar door contact

Het virus is niet overdraagbaar door contact en kan alleen verspreid worden met besmet plantgoed of via overdracht door de vectoren Bemisia tabaci (tabakswittevlieg), Bemisia afer sensu lata en Trialeurodes abutilonea.

Bemisia tabaci komt voor in kassen in Nederland maar is niet bekend voor te komen buiten kassen. Door de afwezigheid van vectoren in open teelt wordt het risico op verspreiding van het virus door een vector als afwezig beschouwd. Daarmee is het grootste risico op verspreiding met besmet plantmateriaal. De NVWA roept daarom op extra alert te zijn op het gebruik van virusvrij plantgoed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer