Sector zet in op reductie milieu-impact teeltmedia

Een brede coalitie van partijen heeft vrijdag een convenant getekend met vergaande doelstellingen gericht op de reductie van de milieu-impact van potgrond en substraten.

Sector+zet+in+op+reductie+milieu%2Dimpact+teeltmedia
© Haijo Dodde

De coalitie bestaat uit vijftien partijen uit het bedrijfsleven, de rijksoverheid, kennisorganisaties en non-gouvernementele organisaties. Het convenant bevat afspraken om te komen tot een versnelling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning. Ook is afgesproken dat richting de consument er een voorlichtingscampagne komt over gebruikte grondstoffen en de milieu-impact van potgrond.


Esther Veldhuis directeur Plantaardige Agroketens van het ministerie van LNV en Ted Vollebregt voorzitter van de VPN ondertekenen het convenant 'Milieu-impact potgrond en substraten'.
Esther Veldhuis directeur Plantaardige Agroketens van het ministerie van LNV en Ted Vollebregt voorzitter van de VPN ondertekenen het convenant 'Milieu-impact potgrond en substraten'. © Rolf van Koppen

De potgrond- en substraatsector heeft de verduurzaming van de producten voor de tuinbouw en consumentenmarkt prominent op zijn agenda staan, meldt Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN). Ingegeven door een breed gesteunde motie van het CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer, die betrekking heeft op de reductie van veen in potgrond, gaan de partijen aan de slag met de verduurzaming van substraten.


Groter gebruik hernieuwbare grondstoffen

Hiertoe hebben de convenantpartners met elkaar ambitieuze doelstellingen afgesproken. Deze zijn concreet gemaakt voor 2025, 2030 en 2050. Voor 2025 is de doelstelling te komen tot een groter gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is gemiddeld 35 procent voor professioneel gebruik, 60 procent voor de consumentenmarkt en een verdubbeling van het compostgebruik tot 600.000 kuub.

Ook is afgesproken voor veengrondstoffen alleen nog gebruik te maken van 100 procent verantwoord gewonnen veen. Voor 2030 is de doelstelling het percentage hernieuwbare grondstoffen verder te verhogen. Voor de consumentenmarkt wordt tegen die tijd ingezet op een aandeel van 85 procent.


Substraten CO2-neutraal

Voor de professionele markt moet in 2023 een onafhankelijk onderzoek naar de beschikbaarheid en milieu-impact van grondstoffen inzicht en onderbouwing geven voor een nieuwe doelstelling voor 2030. Tot slot is voor 2050 de doelstelling alleen gebruik te maken van substraten die geen negatieve milieu-impact geven in de keten en CO2-neutraal zijn. Het percentage hernieuwbare grondstoffen moet dan minimaal 90 procent van het totale ketenvolume bedragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer