RHP ontwikkelt norm voor pluggen

Het kenniscentrum en keurmerk voor substraten RHP in het Zuid-Hollandse 's-Gravenzande gaat normen voor pluggen en andere kleine voorgevormde groeimedia ontwikkelen. Producenten kunnen zich aan de hand daarvan laten certificeren.

RHP+ontwikkelt+norm+voor+pluggen
© Eigen Foto

Aanleiding voor RHP om dit normerings- en certificeringstraject te starten, is een verzoek van kwekers en veredelaars via Glastuinbouw Nederland en van pluggenproducenten zelf. Problemen met pluggen, zoals variatie in kwaliteit, de inwortelbaarheid ervan en schimmels, vormen de grondslag voor het initiatief.

Kwekers en veredelaars hebben gepleit voor het ingezette traject. Een afvaardiging van phalaenopsiskwekers heeft dit aangegeven bij RHP tijdens een bijeenkomst van Glastuinbouw Nederland halverwege maart. Hierin werd uitgebreid gesproken over problemen in de teelt en de mogelijkheden om te meten.


Aftrapbijeenkomst

De verwachting is dat het aantal problemen zal dalen door kwaliteitsborging in de werkprocessen en de te stellen eisen aan de pluggenproducenten. RHP houdt medio april een aftrapbijeenkomst over de plannen.

Fabrikanten krijgen dan meer te horen over de aanpak van de normering en certificering, waarin ook de Europese meststoffenwetgeving voor pluggen wordt meegenomen. Doel is om een ontwikkelingscommissie van producenten, gebruikers en experts te vormen die zich over de problematiek buigt, aldus een RHP-woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer