RHP noemt uitfaseren veen een grote uitdaging

Nederlandse kwekers gebruiken meer veenalternatieven dan ooit, maar dat brengt ook meer risico’s met zich mee. Dit blijkt uit het recordaantal schadegevallen die de RHP op dit moment behandelt.

RHP+noemt+uitfaseren+veen+een+grote+uitdaging
© Roel Dijkstra

‘Er zijn nu zoveel nieuwe producten op de markt die niet allemaal zijn gecertificeerd, dat er ook meer risico’s zijn aan het gebruik. We zijn nu een recordaantal schadegevallen aan het behandelen’, zei RHP-directeur Raymond Hedges, tijdens een webinar van de stichting RHP over feiten en fabels van potgrond, veen en veenalternatieven.

Het geeft volgens Hedges aan hoe moeilijk het is om veen uit te faseren en andere producten in te voeren. De RHP-directeur schetste de uitdagingen waarvoor de sector staat. ‘Er is politieke en sociale druk op veen. Er is concurrentie van andere industrieën, zoals houtvezel dat ook de energiemarkt steeds meer wil gebruiken. En er is een sterk groeiende vraag naar potgrond, in 2050 is het viervoudige nodig van nu. Vraag en aanbod zijn niet in balans.’


Onvoldoende alternatieven

De RHP poneerde in de online-bijeenkomst diverse stellingen over veen, alternatieven en het gebruik in potgrond. Is de stelling een feit of een fabel? Zoals: ‘Er zijn voldoende alternatieven voor veen’. Dat is een fabel aldus Hedges. ‘In relatie tot de verwachte vraag is er onvoldoende.’

Of de stelling: ‘Er zijn al kwekers die veenvrij kweken’. Dat is een feit. ‘Er zijn steeds meer kwekers die veenvrij kweken. Maar realiseer je bij het overstappen op alternatieven dat het veel vraagt van de kwekers’, legt Hedges uit. ‘Elk product in potgrond heeft namelijk zijn eigenschappen, hoe het reageert op een ander product in potgrond. Dat alles maakt de samenstelling van een goed mengsel tot een complexe puzzel.”


Veilig voor gebruik

Volgens Hedges is het logisch dat een potgrond veilig moet zijn voor gebruik. De kwaliteit moet ook goed zijn. ‘Waar komen al die schadegevallen vandaan?’, vraagt hij zich af. ‘Dat zijn we aan het onderzoeken. Het hoeft niet altijd aan de potgrond te liggen, het kan ook bijvoorbeeld in de logistiek zijn misgegaan.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer