Belgische onderzoekers zien kansen in duurzame teeltsubstraten

Onderzoek bij tomaat en aardbei toont aan dat er geen opbrengstverschillen meer zijn wanneer klassieke teeltsubstraten, zoals steenwol en veen, deels worden vervangen door duurzame. Het onderzoek is onderdeel van het Europese Horti-BlueC-project.

Belgische+onderzoekers+zien+kansen+in+duurzame+teeltsubstraten
© Marcel Bekken

Horti-BlueC is een initiatief van het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) en Proefcentrum Hoogstraten (PCH).

Tijdens het project zijn op diverse locaties experimenten uitgevoerd. In de nieuwe substraatsamenstelling werd de werking van groencompost, plantenvezels, biochar en chitine getest. Er is gekeken naar de effecten op groei en gezondheid van aardbei en tomaat, maar ook naar interactie met bemesting.

Voor tomaat is gekozen voor volledige vervanging van steenwol door een veenvrij en organisch mengsel met 40 procent kokosvezel, 30 procent houtvezel, 20 procent schors en 10 procent groencompost. Voor aardbei is om te beginnen enkel 40 procent van de veenfractie uit het klassieke mengsel weggehaald en vervangen door 25 procent houtvezel en 15 procent groencompost.


Postieve resultaten

'Alle nieuwe mengsels scoorden vergelijkbaar met de klassieke steenwol of de bijna integraal uit veen bestaande potgrond. In proeven bij ons bleken de nieuwe alternatieve substraten ook het volledige teeltseizoen te kunnen dienen', meldt Julie Moelants van PCH.

Van veen (turf) en steenwol is al langere tijd bekend dat ze een zware milieu- en klimaatlast dragen. Veen bevat veel organische koolstof, die tijdens ontginning als CO2 vrijkomt in de atmosfeer. Wegens het duurzaamheidsargument klinkt de vraag naar veenvrije of veenarmere potgrond steeds luider.


Steenwol ontstaat machinaal, door gesteente onder zeer hoge temperatuur in vezels te trekken. Het productieproces kost veel (fossiele) energie. Ook zijn steenwolmatten niet herbruikbaar. Dat geeft het een hoge ecologische footprint. Ook hier groeit de vraag naar werkbare alternatieven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer