Mobiele weegcamera voor varkens wint zilveren medaille EuroTier

De mobiele handheldcamera van firma Hölscher + Leuschner (H&L) is na tien jaar praktijkrijp. Daarmee is het gewicht van vleesvarkens vrij nauwkeurig in te schatten. De verplaatsbare optiMarker-versie voor grote groepen ontving op EuroTier in het Duitse Hannover de zilveren medaille.

Mobiele+weegcamera+voor+varkens+wint+zilveren+medaille+EuroTier
© John Lamers

Tien jaar geleden liet H&L al het prototype van de mobiele camera zien op de beurs. Dat was gebaseerd op de weegcamera die al bij de OptiSort werd gebruikt. In dit selectiestation voor grote groepen vleesvarkens werkt die camera goed, omdat de dieren hier even stilstaan.

'Voor de mobiele versie bleek die camera echter niet geschikt', zegt Joris Wesselman. 'Na zeven jaar zijn we ermee gestopt en op een 3D-systeem overgegaan.' Die 3D-camera werkt wel goed. Deze meet de omtrek van het varken en de afstand tot de grond en kan op basis daarvan het gewicht schatten. Volgens Wesselman met een nauwkeurigheid van 2,5 kilo.

Het apparaat kreeg de naam optiScan en laat in de mobiele uitvoering op een tablet de uitslag zien. Deze versie is bedoeld voor vleesvarkens in kleine groepen. Voor grote groepen is er de optiMarker. Die weegt de dieren met dezelfde camera en markeert ze als ze aan het gewenste aflevergewicht voldoen. Voor deze versie kreeg H&L de zilveren medaille.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer