Unison brengt Ierse melkfabriek naar boerderij

Op een laagdrempelige manier melk vanaf de boerderij verkopen aan klanten en voorbijgangers. Het Ierse Unison toont op EuroTier in het Duitse Hannover de Smart Microdairy. Het is de eerste keer dat deze machine op het Europese vasteland is te zien.

Unison+brengt+Ierse+melkfabriek+naar+boerderij
© Unison

Het apparaat, dat grofweg 80.000 euro kost, pasteuriseert de melk en kan deze vervolgens verkopen. 'Het kan 500 liter rauwe melk per uur pasteuriseren en wordt via een app op de telefoon bestuurd. Niet alleen de hoeveelheid melk, maar ook de temperatuur waarop de pasteurisatie moet plaatsvinden', legt verkoopleider Mark Hanrahan van Unison uit.

'Stel dat je op een rustige dag 100 liter melk denkt te verkopen, dan kun je dat via app aangeven en de machine pakt automatisch de juiste hoeveelheid uit de tank. Ook kan de machine via de app automatisch worden gereinigd', geeft hij aan.


Herbruikbare flessen

De klant kan in de machine naast de melk ook flessen verkopen. 'In Ierland worden deze herbruikbare flessen voor 3,50 euro verkocht, terwijl de inkoopprijs op 1,50 euro ligt. De melk zelf wordt voor 1,50 euro verkocht per liter.' In Ierland is de huisverkoop van melk pas in de laatste twaalf maanden op gang gekomen, weet de verkoopleider.

'Inmiddels zijn er vijf melkverkopende boeren actief, voor het eind van het jaar komen er nog eens acht bij. In het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels tweehonderd tot driehonderd in bedrijf. Daar is dit systeem ook iets langer op de markt.'


Tienduizend flessen in twee weken

Volgens Hanrahan loopt de verkoop op de meeste bedrijven goed en ligt die in Ierland op tenminste 200 liter melk per dag. Die hoeveelheid is ook afhankelijk van de locatie. 'Een Ierse klant verkocht na de introductie alleen al tienduizend flessen in twee weken, goed dus voor 20.000 euro winst.'

Ook ziet hij dat de automaat voor boeren de opstap is naar een boerderijwinkel. 'Een klant stapte eerst over op de Smart Microdairy en later op Jersey-koeien, die dikkere melk geven. Met een ander apparaat haalt hij nu het vet uit de melk. Nu wordt er magere melk, halfvolle melk, volle melk en boter verkocht. Zo krijg je meer waarde voor de melk dan de 55 cent die je in Ierland bij de fabriek beurt, maar dat is zeker ook al zo met de Smart Microdairy.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer