Schoorsteeneffect geeft koeien koelte onder overkapping

Het voersysteem van grote balen van Patura biedt nu ook een overkapping. De opstijgende warme lucht wordt via een schoorsteen verwijderd, waarmee koelere lucht wordt aangezogen. Het is één van de noviteiten op de Eurotier in Hannover. Die Duitse beurs wordt van 15 tot en met 18 november gehouden.

Schoorsteeneffect+geeft+koeien+koelte+onder+overkapping
© Patura

De overkapping van het systeem, waarin een grote vierkante of twee ronde balen kunnen worden gelegd, zorgt ervoor het het voer droog blijft. Met het dakoppervlak van 42 vierkante meter beschermt het niet alleen het voer, maar ook de dieren tegen zonlicht en regen.

Daarbij wordt de veel belopen ruimte rond de baal minder snel nat, waardoor deze omgeving ook niet zo gemakkelijk wordt vertrapt en hoeft de feeder minder vaak te worden verplaatst. Dit verplaatsen kan door het systeem in de driepuntshef te hangen, nadat de zijkanten zijn weggeklapt.


Minder insecten

Volgens bouwer Patura zorgt de met de schoorsteen gecreëerde luchtstroom ook voor minder insecten en een aangenaam temperatuurverschil op warme dagen. Het dak is ook op bestaande Patura-systemen toepasbaar, zo laat de producent weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer