In Frankrijk stijgt het aantal dierenartsen weer

Waar Nederland nog steeds met een groeiend tekort aan dierenartsen voor de veehouderij te maken heeft, ziet het beeld er in Frankrijk inmiddels een stuk rooskleuriger uit. Het aantal studenten op de opleidingen is toegenomen en er is een privé-opleiding gestart. Het landbouwattachénetwerk bericht hierover.

In+Frankrijk+stijgt+het+aantal+dierenartsen+weer
© Twan Wiermans

Meerdere landen, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, kampen al langere tijd met een tekort aan dierenartsen voor de veehouderij. In debatten met de Tweede Kamer komt dit ook geregeld aan de orde in discussies over de capaciteit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dierenartsen worden onder meer ingezet bij toezicht in slachterijen en veetransport. Daar zijn tekorten.

Frankrijk kampt ook al jaren met een tekort aan dierenartsen. In agrarische gebieden levert dit problemen op bij het leveren van veterinaire zorg. Er zijn te weinig dierenartsen gespecialiseerd in landbouwhuisdieren. In Frankrijk speelt daarnaast dat dierenartsen soms veel te grote afstanden afleggen om bij de veehouderijbedrijven te komen. Ook in Frankrijk zijn er te weinig dierenartsen beschikbaar voor officiële keuringstaken.


Nationale opleidingen

Door ander beleid groeit het aantal studenten in Frankrijk weer dat aan de opleidingen diergeneeskunde studeert, meldt het landbouwattachénetwerk. De vier nationale opleidingen École Nationale Vétérinaire in Maisons-Alfort bij Parijs, VetAgroSup in Lyon, Oniris in Nantes en de École Nationale Vétérinaire van Toulouse laten voortaan jaarlijks 180 nieuwe studenten toe. Dat is meer dan in het verleden. Daarnaast is sinds kort een privé-universiteit actief gestart met de opleiding. Het betreft de UniLaSalle universiteit in Rouen, die elk jaar honderd studenten toelaat.

Op de vier nationale scholen voor diergeneeskunde studeerden tot 2017 480 dierenartsen per jaar af. Tegen 2030 zullen in Frankrijk, dankzij deze toename van het aantal studenten, jaarlijks 840 dierenartsen worden opgeleid en de arbeidsmarkt op gaan. Dat is 75 procent meer dan in 2017 het geval was. De toename is een resultaat van de routekaart voor het behoud van dierenartsen op het platteland, die het ministerie samen met de dierenartsen, de landbouwsector en de plaatselijke autoriteiten heeft opgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer