Dierenartsen luiden noodklok over administratieve rompslomp

Een groep van 28 dierenartsenpraktijken trekt vanwege administratieve rompslomp aan de bel bij ZuivelNL en stichting Geborgde Dierenartsen. Sinds 1 januari moet een dierenarts als Geborgde Rundveedierenarts op het melkveebedrijf een BedrijfsGezondheidsPlan (BGP) en een nieuw ontworpen Officiële Controle uitvoeren.

Dierenartsen+luiden+noodklok+over+administratieve+rompslomp
© Fotografie Twan Wiermans

Dat administratieve werk komt bovenop de KoeKompas en KoeAlert. Deze laatste twee initiatieven van ZuivelNL worden verplicht vanuit de zuivelverwerking. De dierenartsen hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de stichting Geborgde Dierenartsen (SGD) en ZuivelNL.

Volgens de dierenartsen leveren deze bijkomende taken niet alleen enorm veel extra werk op. Ook hebben de systemen vanuit de Geborgde Dierenartsen veel overlap met die vanuit de zuivelverwerking. Dierenartsen moeten naar eigen zeggen dubbel werk doen en noemen de huidige situatie onwerkbaar.


Geen toegevoegde waarde

De dierenartsen zien de toegevoegde waarde van het naast elkaar bestaan van deze twee systemen niet. Ook roepen ze ZuivelNL en Stichting Geborgde Dierenartsen op om met elkaar aan tafel te gaan en te komen tot een werkbare oplossing en handhaving voorlopig uit te stellen.

Stichting Geborgde Dierenartsen is in december 2019 bij ministerieel besluit aangewezen om bedrijven te controleren op aangifteplichtige dierziekten en het leveren van melk van gezonde koeien. De stichting heeft hiervoor het Bedrijfsgezondheidsplan ontwikkeld.

Centraal Orgaan Kwaliteit Zuivel (COKZ) gaf december vorig jaar in een brief aan ZuivelNL aan dat KoeMonitor een bijdrage levert aan het aantoonbaar maken dat aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Dat gebeurt in combinatie met de officiële controles. De belangrijkste tekortkoming die bij een Europese controle werd geconstateerd, is dat bij KoeMonitor het officiële veterinaire toezicht niet is ingeregeld. Dat is de bijdrage die de aangewezen SGD-dierenarts levert aan het systeem.


Continu vinger aan de pols

COKZ stelt in diezelfde brief dat uit de Europese controle blijkt dat het systeem van de Geborgde Dierenartsen niet voldoet aan de eisen van de Europese wetgeving. Volgens COKZ wordt met de vier periodieke bedrijfsbezoeken op het bedrijf vier keer een foto van de situatie gemaakt. Met KoeMonitor wordt er continu een vinger aan de pols gehouden en is tevens de follow-up bij potentiële risicobedrijven geregeld.

In december stelde daarop de dierenartsenbond KNMvD als reactie dat Stichting Geborgde Dierenarts 2020 heeft benut om, in afstemming met LNV, VWS, NVWA én COKZ, de integrale BGP-tool te ontwikkelen. Met deze BGP-tool kan de dierenarts de veterinaire diensten op het veebedrijf allesomvattend regelen, inclusief de bij ministeriële besluiten gedelegeerde taken. Volgens de KNMvD kan de KoeMonitor die functie niet vervullen.


Gesprekken

Een woordvoerder van ZuivelNL laat weten dat er gesprekken zijn tussen ZuivelNL en alle andere betrokken partijen, waaronder de stichting Geborgde Dierenartsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer