Fors tekort aan dierenartsen in Duitsland

Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland is er een tekort aan dierenartsen. Dit heeft gevolgen voor de controles en keuringen in de slachterijen. Daarover slaat het Bundesverband der beamteten Tierärtze (BbT) alarm.

Fors+tekort+aan+dierenartsen+in+Duitsland
© Henk Riswick

Door het tekort aan personeel moeten dierenartsen steeds meer reisen, waardoor de vergoeding voor het slachten van kleine aantallen dieren 'al snel ver onder het minimumloon zakt en uitermate onaantrekkelijk wordt', schrijft de dierenartsenorganisatie in een persverklaring. Dit schrikt volgens BbT jonge dierenartsen af.

De organisatie vindt dit onbegrijpelijk 'in een tijd dat er steeds meer aandacht is voor dierenwelzijn en regionale afzet'. 'Dan moeten juist de randvoorwaarden worden gecreëerd voor de instandhouding van de officiële slachtdier- en vleeskeuring.' Het moet volgens de BbT aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren om weer dierenarts te worden. Daarvoor zijn betere arbeidsvoorwaarden nodig, zo klinkt het pleidooi.


• Lees ook dit artikel van vorig jaar: Schouten wil actie rond dierenartsentekort

Het tekort aan dierenartsen speelt niet alleen in Duitsland, maar ook in andere West-Europese landen. In Nederlandse slachterijen zijn veel Oost-Europese dierenartsen aan het werk voor de keuringen. In Nederland studeren jaarlijks minder dan vijftig studenten af in de studierichting landbouwhuisdieren. Dat zijn er te weinig om het aantal stoppende dierenartsen op te vangen. De Nederlandse Voedsel- en Warenatuoriteit, de officiële toezichthouder in slachterijen, kampt dan ook met een tekort.

In het Verenigd Koninkrik zorgde de brexit voor een acuut probleem in het aantal beschikbare dierenartsen. Doordat in de slachterijen daar veel Oost-Europese dierenartsen werken, net als in Nederland, waren er per direct veel minder artsen beschikbaar die daar de controles konden doen. De Britse overheid heeft de regels daarop aangepast, maar tekorten zijn er nog altijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer