Britse regering jaagt diergezondheid en dierenwelzijn financieel aan

De Britse overheid werkt aan een plan om de diergezondheid en het dierenwelzijn aan te jagen. Jaarlijks bedrijfsbezoek door een vaste dierenarts is het eerste actiepunt uit de Animal Health and Welfare Pathway. Het plan moet in de loop van dit jaar in werking treden.

Britse+regering+jaagt+diergezondheid+en+dierenwelzijn+financieel+aan
© Willem Dijkema

Dat beeld schetste minister George Eustice van Milieu tijdens de jaarvergadering van de National Farmers Union. De Animal Health and Welfare Pathway wordt een programma voor financiële steun voor veehouders in de varkens-, rundvee-, schapen- en pluimveesector, gericht op diergezondheid en dierenwelzijn.

Als voorbeelden noemde Eustice het verminderen van mastitis, kalversterfte en kreupelheid bij melkvee, het verbeteren van de bioveiligheid om endemische varkensziekten in het Verenigd Koninkrijk te bestrijden en het verbeteren van de verenbedekking van legkippen. Om het welzijn en de diergezondheid aan te jagen, stelt de Britse overheid steunmaatregelen beschikbaar waarmee benodigde investeringen kunnen worden gefinancierd.


Betere resultaten

'De Animal Health and Welfare Pathway is bedoeld voor boeren die op zoek zijn naar een hogere winstgevendheid door betere gezondheidsresultaten. En dat begint met een jaarlijks bezoek van de dierenarts', stelt Eustice. 'Veehouders krijgen een dierenarts naar keuze, bijvoorbeeld de familiedierenarts die ze vertrouwen en de overheid zal betalen.'

De Britse regering richt zich in eerste instantie op rundvee-, schapen- en varkenshouders. Zij zullen met hun dierenarts onder andere een bedrijfsgezondheidsplan opstellen. De bezoeken starten in de tweede helft van 2022 en zullen in de loop van de tijd worden uitgebreid naar andere sectoren.


Bestrijding dierziekten

De Animal Health and Welfare Pathway omvat ook een programma om dierziekten georganiseerd te bestrijden. Binnen dat programma stelt de Britse regering middelen beschikbaar voor veterinair advies, vaccinaties of managementmaatregelen waarmee endemische ziekten kunnen worden voorkomen of verminderd.

'Ik hoop dat de jaarlijkse gezondheids- en welzijnsbeoordeling onderdeel wordt van de normale bedrijfspraktijk', geeft Eustice aan. 'Dat meer boeren in actie komen om de gezondheid en het welzijn van hun dieren te verbeteren, met als resultaat een beter financieel resultaat, een lager antibioticagebruik en minder afval.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer